International

Explozie puternică la o fabrică de artificii din Turcia: 4 morţi, 97 de răniţi și 45 de angajaţi sunt dați dispăruți

Publicat: 03 iul. 2020

O puternică explozie survenită vineri la o fabrică de artificii din Turcia a provocat până în prezent 4 morţi şi 97 de răniţi, alţi 45 de angajaţi ai fabricii fiind daţi dispăruţi, au anunţat autorităţile turce, potrivit agenţiilor EFE şi AFP. Ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat că în momentul deflagraţiei în fabrică se aflau 166 de persoane. El speră că unii dintre cei dispăruţi să fi reuşit să se salveze prin mijloace proprii în urma exploziei.

Incendiile împiedică echipajele de urgenţă să pătrundă în întreaga incintă a unităţii de producţie ce are circa 30 de clădiri, astfel că nu se ştie dacă mai există persoane prinse înăuntru. Avioane şi elicoptere participă la operaţiunea de stingere a incendiilor. Explozia, descrisă de serviciile de urgenţă drept ”accident industrial”, s-a produs în cursul dimineţii la fabrica din oraşul Hendek, în nord-vestul Turciei.

Potrivit presei locale, în interiorul fabricii erau stocate circa 110 tone de materiale explozive. O imensă ciupercă de fum alb s-a ridicat sute de metri în aer în timp ce se auzeau exploziile produse de focurile de artificii în interiorul uzinei. Conform martorilor citaţi de mass-media turce, suflul exploziei a fost resimţit pe o rază de circa 50 de kilometri, unii localnici crezând că este vorba despre un cutremur.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a trimis trei miniştri la faţa locului, fapt ce arată îngrijorarea autorităţilor faţă de acest incident. În aceeaşi uzină au mai avut loc două explozii, în anii 2009 şi 2014, soldate împreună cu doi morţi şi circa 40 de răniţi.

Carnagiu în capitala Iranului, după o explozie: 18 morți!

Carnagiu în nordul Teheranului, Iran, unde a avut loc o explozie! Nu mai puțin de 18 morți și zeci de răniți este bilanțul tragic pe care agenţia semi-oficială de ştiri Isna l-a anunțat.

Puternica explozie a avut loc la centrul de sănătate Sina Athar și, pe lângă victimile umane, a provocat daune clădirilor din jur. „O explozie a fost raportată la 20:56 (16:26 GMT) urmată de un incendiu la clinica Sina Athar”, a anunţat serviciul de salvare iranian într-un comunicat, citat de Agerpres. „Moartea a 13 persoane a fost confirmată, iar alte şase persoane au fost, de asemenea, rănite şi transferate la spital”, continuă anunțul. Dintre cele 18 persoane care au decedat, 15 erau femei.

Purtătorul de cuvânt al departamentului de pompieri din Teheran, Jalal Maleki, a declarat pentru televiziunea de stat că explozia a fost generată de buteliile de gaz din subsolul clinicii, care au luat foc. Unele victime „se aflau la etajele superioare (…) erau fie pacienţi, fie persoane care le însoţeau”, a spus oficialul iranian. „Din păcate, şi-au pierdut viaţa din cauza căldurii şi a fumului gros”, a spus Jalal.

Carnagiu în capitala Iranului, după o explozie: 18 morți!

O altă explozie a zguduit capitala iraniană în noaptea de joi spre vineri, când un rezervor de gaze a explodat în sud-estul Teheranului, ca urmare a unor scurgeri. Incidentul s-a produs în apropierea unui sit militar inspectat în 2015 de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit ministerului iranian al apărării.

Situl Parchin a fost inspectat de AIEA înaintea semnării acordului nuclear internaţional în 2015, fiind în mod special suspectat că ar fi găzduit teste ale unor explozii convenţionale cu aplicabilitate nucleară, acuzaţii pe care Republica Islamică le-a negat.

Adauga un comentariu