Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziția „Măști, Păpuși, Personaje, Arhetipuri și Simboluri” Iași va fi deschisă publicului la Galeria de Artă „Octav Băncilă”
Expoziția „Măști, Păpuși, Personaje, Arhetipuri și Simboluri” Iași va fi deschisă publicului la Galeria de Artă „Octav Băncilă”

Expoziția „Măști, Păpuși, Personaje, Arhetipuri și Simboluri” Iași va fi deschisă publicului la Galeria de Artă „Octav Băncilă”

29 nov. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Măști, Păpuși, Arhetipuri și Simboluri: Expoziția Atelierului de Scenografie la UNAGE Iași. În perioada 1 – 10 decembrie 2024, Galeria „Octav Băncilă” din Iași va găzdui o expoziție dedicată artei scenografice și teatrului de animație, realizată de studenți, absolvenți și cadre didactice ale Atelierului de Scenografie de la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași

Expoziția reunește lucrări care reflectă spiritul și complexitatea artelor spectacolului, oferind o privire asupra procesului creativ din spatele unor spectacole, licențe și disertații din diferite perioade ale facultății.

Măști, Păpuși, Arhetipuri și Simboluri: Expoziția Atelierului de Scenografie, la UNAGE Iași

Expoziția „Măști, Păpuși, Personaje, Arhetipuri și Simboluri” își propune să adâncească înțelesurile și simbolistica elementelor de scenografie destinate montărilor teatrale. De la măști și păpuși, la marionete și obiecte scenografice, lucrările expuse sunt mai mult decât simple obiecte de decor, acestea devin metafore și simboluri ale lumii teatrale, construind un limbaj universal prin expresiile lor vizuale. Creând o punte între arhetipuri și mituri, expoziția explorează contrastul dintre ludicul, grotescul și simbolurile ritualice, aducând în prim-plan antitezele bine-cunoscutului și necunoscutului, frumosului și urâtului.

Ceea ce este cu adevărat fascinant în cadrul acestei expoziții este modul în care diferitele elemente de recuzită sunt utilizate pentru a transfigura în realitate idei și teme universale. Păpușile de tip bunraku și marionetele create de studenți și profesori nu doar că se adresează publicului prin estetică, dar sunt animate de gesturi și mișcări articulate, care adâncesc impactul emoțional al reprezentațiilor. Aceste creații, realizate printr-o combinație de tehnici clasice și inovație artistică, sunt adaptate și reutilizate în spectacole diferite, surprinzând prin originalitatea plastică și expresivitatea lor.

„Cu expresia corporală transmisă vizual, păpușile tip bunraku și marionetele create, prin adaptare și reutilizare în diferite spectacole, ne surprind de fiecare dată cu originalitatea plastică, gesturi și mișcări articulate de actorii animatori. Readaptarea estetico-funcțională a elementelor de recuzită, în concordanță cu rolurile din text și dramatizări, ne-a determinat să ajungem la concluzia că unele caractere neutre pot servi cu brio în noi și noi propuneri scenografice, particularizându-le de la caz la caz, în legătură cu personajele și temele abordate”, a declarat Lect. univ. dr. Cosmin Mihai Iațeșan, sculptor-scenograf și coordonatorul proiectului.

Stiluri și tehnici unice, în construcția păpușilor și marionetelor

Stilistic, lucrările expuse în această expoziție se remarcă prin forme antropomorfe și zoomorfe, rezultatul unui proces creativ care combină spontaneitatea cu disciplina tehnică. Măștile și păpușile sunt realizate cu ajutorul unor materiale neconvenționale, dar care reflectă natura efemeră și artistică a teatrului. Stilizările și deformările anatomice aplicate acestora au scopul de a amplifica expresivitatea personajelor, iar prin tehnici de asamblare și improvizație fiecare lucrare capătă viață și semnificație.

„În «pauza» măștilor și păpușilor de la jocul scenic, noi le restaurăm, le refacem articulațiile, suprafețele volumelor sau le redăm caracterele antropomorfe, le re-pictăm sau re-patinăm ori le reconstruim în totalitate. Recompunem, așadar, imaginea lor cu un grad relativ de subiectivitate, metamorfozând aspectul plastic al personajelor în ansamblul creat și determinat de un nou context scenografic propus. Portretul și mâinile sunt părți anatomice deosebit de importante în cadrul expresiilor figurii umane. Prin intermediul acestora, actorul animator le articulează mișcările și expresiile inerte, redate mai întâi sculptural și apoi pictural, dar și decorativ, dându-le viață”, a spus Lect. univ. dr. Cosmin Mihai Iațeșan, sculptor-scenograf și coordonatorul proiectului.

Expoziția „Măști, Păpuși, Personaje, Arhetipuri și Simboluri” nu este doar o prezentare a muncii studenților și cadrelor didactice, ci și un exemplu de sinteză între diferite forme de artă. Colaborarea strânsă cu specialiștii în light-design și sound-design de la Sala Studio a UNAGE Iași adaugă o dimensiune sinestezică întregului concept, îmbogățind percepția publicului. Sub impactul luminii și al sunetului, obiectele expuse dobândesc noi identități, iar temele majore ale expoziției sunt transmise cu intensitate și profunzime.

„Sprijinul tehnic și logistic al specialiștilor în light-design și sound design de la Sala Studio a UNAGE Iași a avut o deosebită importanță în percepția sinestezică a conceptului vizual. Sub impactul luminii și efectele sonore, obiectele metaforă dobândesc noi identități pe o serie de teme majore alese de noi, cum ar fi: Ludic, Ritual, Tragicul și Satiricul, Frumosul și Grotescul, Vârstele umanității (Naștere, Moarte, Copilărie, Adolescență, Bătrânețe); dar și cele legate de existența noastră pământeană: Izolarea, Călătoria,  Emigrația, Traficul de ființe umane”, a adăugat Lect. univ. dr. Cosmin Mihai Iațeșan, sculptor-scenograf și coordonatorul proiectului.

Astfel, expoziția își propune să adâncească legătura dintre arta teatrului și artele plastice, iar prin acest demers interdisciplinar vizitatorii au ocazia să experimenteze o viziune unitară asupra teatrului de animație.

Măști, Păpuși, Arhetipuri și Simboluri: Expoziția Atelierului de Scenografie, la UNAGE Iași! Expoziția va fi deschisă publicului la Galeria „Octav Băncilă” din Iași, până pe 10 decembrie 2024, iar intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`