Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție foto-documentară despre experiența lui Grigore T. Popa în America
Expoziție foto-documentară despre experiența lui Grigore T. Popa în America

Expoziție foto-documentară despre experiența lui Grigore T. Popa în America

11 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Cea de a IV-a ediție a Săptămânii Diversității la UMF Iași debutează luni, 13 mai 2024, de la ora 12.00, în Muzeul de Istorie a Medicinei, cu expoziția foto-documentară „Întâlnirea cu semenul american” (experiența lui Grigore T. Popa în America).

Săptămâna Diversității la UMF Iași debutează cu o expoziție foto-documentară despre experiența lui Grigore T. Popa în America

Săptămâna diversității din acest an, organizată de Centrul Cultural „I.I. Mironescu” și Serviciul Comunicare, Editură și Marketing Universitar, are loc în perioada 13-17 mai 2024 și cuprinde o serie de evenimente a căror temă centrală este „Acasă în România”. Evenimentul debutează cu expoziția foto-documentară „Întâlnirea cu semenul american” (experiența lui Grigore T. Popa în America).

„Evoluția lui Grigore T. Popa este posibil să fi fost alta, dacă n-ar fi ajuns în Statele Unite ale Americii. Grigore a fost un copil orfan de mamă, din Șurăneștii Vasluiului, crescut într-o familie refăcută, care l-a acceptat mai greu. Primul șoc al vieții a fost venirea la Iași, la liceu. Impactul cu SUA a fost major. America anilor ’20-’30 era cu totul altceva decât este acum. A întâlnit oameni care i-au înlesnit aproape totul, de la învățarea limbii engleze, pe care el n-o stăpânea, până la contactele de zi cu zi.

Societatea americană în toate ale sale, contactul cu universitatea, cu profesorii ei, cu campusurile, abatorul din Chicago l-au format, l-au instruit, l-au transformat. Am publicat scrierile sale despre experiența americană în volumul «Jurnalul unui savant român în America» (2014) și recent s-a tradus volumul, prin efortul doamnei profesor Dana Bădulescu (UAIC), în limba engleză: «My America. A Romanian Neuroscientist Discovering The New World» (2023). Evenimentul și, în principal, expoziția evocă o întâlnire de tip special: «întâlnirea cu semenul american»”, a declarat dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”.

Programul include o serie de evenimente

Inspirată din tema Lunii Europene a Diversității 2024, „Integrating the future of work through inclusion and diversity” (Integrarea viitorului muncii prin incluziune și diversitate), evenimentele din Săptămâna Diversității la UMF Iași vor avea în prim-plan studenții și rezidenții internaționali.

Programul va include o expoziție foto-documentară, o prelegere inedită despre „apropierile culturale franceze din UMF Iași”, o masă rotundă cu rezidenții străini și tururi ghidate ce vor scoate în evidență „personalitatea” și principalele atracții ale Iașului.

„Diversitatea înseamnă progres, respect, conștientizare, unitate și bune practici. În universitatea noastră și, extins, în Iași, diversitatea este o resursă prin care inovația și conlucrarea științifică și culturală trăiesc experiențe provocatoare. Evenimentele desfășurate sub egida Săptămânii Diversității presupun o viziune integratoare, de stimulare a identităților specifice și de comunicare interculturală, un anume dinamism și o închegare armonică de idei. Diversitatea presupune o realitate mixtă, dar nu haotică. Diversitatea este frumusețea de a admira unicitatea fiecăruia”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *