Eveniment-Social

Expoziție în aer liber, la Muzeul Unirii din Iași: „Fryderyk Chopin – viața și creația”

Publicat: 29 apr. 2021
Palatul Culturii din Iași
Atelierele „În lumea poveștilor muzicale” continuă sâmbătă, 8, 15 și 22 mai 2021, de la ora 16.00, la Palatul Culturii din Iași, cu lecturi din volumul „Vivaldi și cele patru anotimpuri”, semnat de Cristina Andone și apărut la Editura „Nemi”, în colecția „Povești din Pădurea Muzicală”

Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului o nouă expoziție în aer liber, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București și dedicată unuia dintre cei mai mari pianiști și compozitori ai epocii romantice: „Fryderyk Chopin – viața și creația”.

Institutul Polonez din București a pregătit versiunea în limba română a expoziției realizate de Institutul „Fryderyk Chopin” (Varșovia) despre viața și opera celebrului compozitor, de la a cărui naștere s-au împlinit, anul trecut, 210 ani (1810 – 1849).

Un element caracteristic al operelor lui Chopin îl reprezintă exprimarea aprofundată și inspirația din modelele stilistice ale muzicii populare poloneze. Talentul său a fost descoperit când avea doar câțiva ani, iar mențiunile despre copilul genial au încântat rapid aristocrația din Varșovia. Pe 5 noiembrie 1830, Chopin a părăsit Polonia pentru totdeauna. După ce a rătăcit îndelung, a plecat, în cele din urmă, la Paris. În ciuda faptului că a trăit în străinătate, Chopin a rămas mereu  cu inima și mintea în țara sa natală, menținând relații strânse cu intelectuali polonezi, precum Adam Mickiewicz, Julian Ursyn Niemcewicz, Ciprian Kamil Norwid. Aflat în pragul morții, Chopin a cerut ca, după ce va muri, inima să-i fie trimisă la Varșovia. Deasupra plăcii comemorative amplasate la monumentul său din Biserica Sfintei Cruci din capitala Poloniei, se află citatul din Evanghelia după Matei: „Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta”.

Expoziția „Fryderyk Chopin – viața și creația” poate fi admirată prin intermediul imaginilor amplasate pe gardul Muzeului Unirii (Strada Alexandru Lăpușneanu nr. 14, Iași), până la sfârșitul lunii mai 2021.

 

Comentarii
  • Adică Muzeul Unirii găzduiește expoziția , nu o organizează în colaborare cu…. . Romanii au fost și vor rămâne mereu hoți. Încetați să mai furați munca altora. Găzduiți nu organizați!!! Și v-ați mai pus și primii!!! Sa că fie rusine

Adauga un comentariu