Studenții de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USV Iași vor avea mascotă. Pe data de 10 martie 2025, căprița Valentina a ajuns pe mâinile studenților de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași. Aceasta era bolnavă și era gestantă. După intervenție, studenții au reușit să salveze doar un ied din cei trei. Acesta a fost botezat Tică și va fi noua mascotă a facultății
Căprița Valentina a fost adusă la clinica USV Iași de către proprietar. După multe încercări de a găsi o clinică care să se ocupe de problema căpriței, Ovidiu Loghin a apelat la Facultatea de Medicină Veterinară.
„Am observat de joi, 6 martie 2025, că Valentina, căprița mea, a început să nu mai mănânce, să nu mai bea. Avea convulsii, dădea capul pe spate, avea dureri îngrozitoare. În tot timpul ăsta am căutat clinici în oraș care să mă ajute și toți aveau aceeași poveste: ne ocupăm doar de câini și pisici. Am găsit un ajutor aici, la Facultatea de Medicină, și niște oameni foarte buni. Sunt extrem de mulțumit de treaba pe care au făcut-o. Am zis că ieduțul îl las la studenți ca mascotă”, povestește Ovidiu Loghin, proprietarul căpriței Valentina.
„Au fost undeva în jurul a 20 de studenți care au stat zi și noapte și au ajutat căprița și iedul”
Implicarea studenților a fost una dedicată, care a dat roade. Astfel, aceștia au salvat viețile căpriței Valentina și iedului Tică. Aceștia au fost alături de animale zi și noapte, asigurându-se că totul este în regulă după intervenția chirurgicală.
„Procesul a fost unul destul de laborios. A fost o întreagă mobilizare de forțe a studenților de la Universitatea de Medicină Veterinară. Au fost divizate mai multe grupe, fiecare cu o funcție bine stabilită. A fost partea strictă de operație, de grijă pentru iezi, de asistare la operație, tot ce ține de medicații. După ce s-a finalizat operația, căprița a fost pusă în repaus la clinica de recuperare din cadrul facultății. A fost un număr mare de studenți, care au venit să se uite și să ajute. Au fost undeva în jurul a 20 de studenți care stăteau zi și noapte în jurul ei. Tratamentul a fost unul destul de laborios și încă este în derulare. Primele zile au fost cu semnul întrebării, dar rezultatele nu au încetat să apară. Inițial, căprița nu răspundea tratamentului. S-a insistat asupra ei cu tot ce trebuie și, ușor, ușor, a reușit să meargă, și astăzi are o stare mult mai bună. A început să mănânce, să bea. Operația a decurs perfect”, a declarat Valentin Alexandru Lavro, student în anul IV la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității Științele Vieții (USV) Iași.
Studenții au grijă de căprița Valentina și iedul Tică
Studenții de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași au avut parte de un proces complicat în ceea ce privește salvarea căpriței. După intervenția chirurgicală, un singur ied a supraviețuit. Acesta a fost îngrijit în condiții extrem de bune de către studenți, iar în prezent, dă semne de însănătoșire.
„Noi ne-am ocupat de singurul pui rămas. Primii doi nu au supraviețuit. Iedul care este în viață a avut hipotermie. L-am pus într-o cameră caldă, l-am încălzit chiar și cu föhnul. L-am pus la incubator. A stat pe oxigen o noapte întreagă. Am încercat să-l hrănim, dar, din cauză că este fătat prematur, am ales să-l hrănim cu o sondă timp de trei zile, iar astăzi, deja, mănâncă masa la biberon sau chiar de la mama lui. Are șanse de supraviețuire. Îl luăm la cursuri și laboratoare cu noi, pentru că, momentan, nu poate să meargă, iar pe timpul serii, stă la spitalizare”, a spus Ionela Clara Maciuc, student în anul IV la Facultatea de Medicină Veterinară.
Profesor Ștefan Gregore Ciornei: „Șansele de supraviețuire au fost undeva la 20%”
Căprița Valentina se află la cea de a treia fătare, potrivit studenților din cadrul USV Iași, și a fost diagnosticată cu o afecțiune metabolico-toxică, întâlnită des la rumegătoarele mici. Șansele ca ea să supraviețuiască, după intervenție, erau de 20%. În prezent, animalul dă semne de vindecare. A început să mănânce, să bea apă și să meargă.
„O căpriță care este la a treia fătare și gestația respectivă a fost tot cu 3 iezi. De 5-7 zile, proprietarul spunea că capra se simțea rău, stătea jos, era în stare toximică. Nu mai mânca, nu mai bea apă, avea dureri enorme și căuta pe cineva care să intervină să o salveze. A ajuns la clinica noastră, la facultate, și, din păcate, i-am pus diagnosticul toxemie de gestație. Este o boală destul de frecventă la căprițe. Uterul cu iezi devine toxic pentru mamă și intervenția este obligatorie de cezariană. Important este să salvăm viața căpriței. Împreună cu studenții mei, am intrat în sala de operație și șansele au fost undeva la 20%, la această căpriță, de supraviețuire, dar, datorită devotamentului și implicării studenților, am reușit să o salvăm. Căprița Valentina evoluează surprinzător de bine. Nu este totul tocmai roz, urmează o perioadă mai grea, dar este pe mâini bune. După această intervenție, a supraviețuit un singur ied, botezat Tică, și are șanse mari să supraviețuiască”, a declarat conf. Ștefan Gregore Ciornei, profesor coordonator la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USV Iași.
Căprița Valentina și iedul său, Tică, se află, în prezent, la Clinica de reproducție din cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Iași și dau semne de însănătoșire.
Mascota putea fi numită JERY
Ba da cata inspiratie pe ei…sigur studentele de la USV au venit cu ideea de a sta capra…pardon de a avea o capra drept mascota.