Local

Faliment răsunător pentru o importantă fabrică din Iași! Cei aproape o sută de angajați produc huse pentru telefoane de aproape două decenii – FOTO

Publicat: 21 feb. 2020

O importantă fabrică din domeniul confecțiilor din Zona Industrială a Iașului a ajuns în pragul falimentului. Cu o activitate de aproape 20 de ani, compania înființată de un afacerist italian se confruntă cu dificultăți financiare după ce a fost preluată de o companie cu capital francez. Dana Point are o medie de o sută de angajați și produce huse pentru telefoane mobile, mărfurile fiind destinate exportului. Ajunsă la datorii de aproape 6 milioane de euro, fabrica de confecții a înregistrat pierderi anuale de peste un milion de lei în ultima perioadă, iar compania italiană Amco-Asset îi cere insolvența din cauza datoriilor

O fabrică de confecții din Iași cu o vechime de aproape 20 de ani a ajuns în pragul falimentului. Dana Point SRL, situată în Calea Chișinăului, a acumulat datorii totale de aproape 6 milioane de euro, iar compania italiană de creditare Amco Asset Management a cerut intrarea în insolvență a fabricii din Iași. Asta se întâmplă după ce Dana Point a trecut prin cele mai mari dificultăți financiare în ultimii trei ani, înregistrând pierderi de peste un milion de lei în fiecare an. Având mai multe hale pe Calea Chișinăului 32, firma are ca obiect de activitate „fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie și a articolelor de harnașament”, fiind produse în special huse pentru telefoane mobile.

Dana Point SRL a fost înființată în anul 2000 de către omul de afaceri italian Luigi Calugi, iar după o perioadă scurtă a început să producă huse pentru telefoane mobile. Dacă la începutul activității de producție Dana Point avea 350 de angajați, în momentul de față fabrica mai are aproximativ 90 de salariați.

Cererea de intrare în insolvență a fost depusă la mijlocul lunii februarie și urmează ca primul termen să aibă loc la data de 10 martie.

„Deocamdată nu știu să vă spun despre insolvență. Trebuie să vorbiți cu domnul director când se întoarce din delegație din București”, a spus Dan Iftimie, reprezentant al Dana Point SRL Iași.

Problemele au început după plecarea afaceristului italian

Omul de afaceri italian Luigi Calugi, care a înființat firma, s-a retras din companie în urmă cu aproape doi ani, moment în care au început și problemele financiare ale companiei. Acesta a cedat toate acțiunile către celălalt asociat din firmă, și anume Euro Case Profesional SA. Aceasta are sediul tot în Calea Chișinăului 32 din Iași.

„Având în vedere solicitarea asociatului Calugi Luigi de a se retrage din structura acționariatului societății Dana Point SRL, asociatul Euro-Case Professional SA a fost de acord cu această retragere. Ca urmare a retragerii, Calugi Luigi a semnat contractul de cesiune părți sociale prin care își cesionează cu titlu oneros cele 1.200 părți sociale în valoare de 12.000 lei, reprezentând 5.000 Dolari SUA, deținute la societatea Dana Point SRL, reprezentând 50 la sută din capitalul social în schimbul sumei de 12.000 RON către societatea Euro-Case Professional – SA”, se arată în decizia luată de Adunarea Generală a Acționarilor Dana Point SRL.

Fabrica este controlată de francezi

În momentul de față, Dana Point este controlată în totalitate prin intermediul Euro Case Profesional SA. Ca administrator al fabricii figurează cetățeanul francez Quillet William. De cealaltă parte, asociați în cadrul Euro Case Profesional SA sunt cetățenii francezi Quillet Wiliam, Landry Stephane Jacques Regis, Allix Jerome Antoine Jacques, Lallemand Bruno Jean Marie, alături de românul Petruț Florin Stoica.

Dana Point SRL a înregistrat, conform ultimelor raportări fiscale, o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei în 2018, când a avut și o pierdere de 1,1 milioane de lei. Datoriile totale ale companiei au ajuns la 31,7 milioane de lei, asta în condițiile în care compania mai are active în valoare de doar 24 de milioane de lei.

Adauga un comentariu