Familia Ianuş, din satul Cărbunari, comuna Grajduri, judeţul Iaşi, duce o luptă continuă pentru un trai mai bun. Deşi ambii soţi muncesc cu ziua pentru a le asigura celor două fiice, Andreea şi Ana Maria, o masă caldă şi condiţii ca să poată merge la şcoală, datoriile şi nevoile îi copleşesc
Cei doi soţi, Ion, în vârstă de 47 de ani, şi Maricica, de 37 ani, au două fete, Andreea, în vârstă de 12 ani, şi Ana Maria, de 8 ani. Toţi patru trăiesc într-o singură cameră şi se gândesc cu îngrijorare că, în curând, va veni iarna, iar ei nu au nici măcar un lemn cu care să facă focul. Bărbatul își dorește să extindă locuința familiei, astfel încât fetele să poată avea propria lor cameră în care să-și facă lecțiile. În ciuda situației financiare, Andreea și Ana Maria au rezultate extraordinare la învățătură.
Maricica Ianuş: „Ni s-a spus că fata nu o să trăiască, abia m-am ținut pe picioare când am auzit”
Andreea, fiica cea mare a soților Ianuș, a avut probleme de sănătate încă din primele luni de viață, născându-se cu un singur rinichi. La un moment dat, medicii le-au spus părinților să se pregătească de înmormântare, pentru că fata nu are nicio șansă de a supraviețui. Cu toate acestea, Andreea s-a dovedit o luptătoare. O dată la trei luni are nevoie de un tratament în valoare de 1.200 de lei, o sumă destul de mare pentru familie. De asemenea, organismul său necesită suplimente alimentare pentru întărirea oaselor și redarea poftei de mâncare.
„Andreea s-a născut fără un rinichi, merge o dată la 3 luni la medic. Soțul are nevoie de o operație, având hernie inghinală, îl mai supără și un rinichi, nu poate face efort, doar munci mai ușoare. Încercăm să trecem peste toate, mergem cu ziua la muncă, unul o zi, unul o zi, că nu putem pleca amândoi de acasă, deoarece mai avem păsări de îngrijit, trebuie să ne ocupăm și de fete. Când am fost ultima dată la control, Andreea avea rinichiul mărit, acum ia tratament. La doar câteva luni după naștere am aflat că are un singur rinichi. Am stat 9 luni cu ea în spital, ni s-a spus că nu o să trăiască, abia m-am ținut pe picioare când am auzit”, a declarat Maricica Ianuş.
Probleme de sănătate are și Maricica, mama celor două fetițe. Femeia are timpanul urechii drepte perforat și așteptă de aproape 2 ani operația care îi va reda auzul.
„Am timpanul spart la urechea dreaptă. Sunt 2 ani de zile de când mă rog de domnul doctor Bogdan Cobzeanu, de la Spitalul de Recuperare din Iași, să mă opereze. M-a operat numai la nas, trebuia și la ureche, dar nu-mi mai răspunde la telefon. Am plătit 1.200 de lei, pentru că nu eram asigurată, dar de fiecare dată când îl caut mi se spune că e plecat din țară. Trebuie să mă operez că nu aud mai deloc cu urechea dreaptă”, a adăugat femeia.
Andreea şi Ana Maria au rezultate foarte bune la şcoală! Ion Ianuş: „E printre primele din clasă, sunt vreo 3 fete care învață mai bine”
Deşi nu trăiesc în cele mai bune condiţii, Ana Maria şi Andreea au rezultate foarte bune la învăţătură. Andreea a luat mereu premiul I, iar clasa a V-a a terminat-o cu media 9.84. Cel mai mult îi place limba și literatura română și visează ca după terminarea școlii generale să învețe la Iași.
„Andreea învăță foarte bine, n-am treabă cu ea. La Ana Maria e mai dificil, e în clasa a II-a, citește un pic mai greu, o mai ajută sora ei. Andreea e în clasa a VI-a, vreau s-o susțin să facă și un liceu, acum învață în comună. Mi-a oferit cineva o gazdă ca să învețe la «Ion Holban», dar nu-mi place acolo, aș vrea să facă un liceu mai bun. E printre primele din clasă, sunt vreo 3 fete care învață mai bine. Anul trecut a luat premiul I, a avut media 9.84. Le mai ajutăm şi noi la teme, eu îi explic la geografie și istorie, iar mămica la matematică”, a precizat tatăl fetelor.
Familia Ianuş are nevoie de sprijin financiar
Cu lacrimi în ochi, soţii Ianuş vorbesc despre lipsurile de care se lovesc zi de zi. Deşi au ajutor social şi mai merg să muncească cu ziua, datoriile cresc, banii obţinuţi neputând să le acopere toate nevoile.
„Aș vrea să dau o mână de ciment pe afară, că au început să-mi crape pereții, iar prin spate se vede pământul, dar am nevoie de plasă, nisip. Ne trebuie și o sobă, dar asta nu e chiar importantă. Necesare sunt lemnele, că vine imediat iarna și nu avem ce pune pe foc. Fetele, în timpul verii, au stat și s-au jucat în camera de alături, ar fi bine să le fac una a lor, ca să aibă unde să-și facă temele şi să învețe. Cel mai mult am avea nevoie de o mașină de spălat, fiindcă soția spală de mână, dar nu automată, că nu aveam posibilitatea să punem hidrofor, să fie semiautomată, o să încălzească apă și o să toarne în ea. Avem ajutor social, mergem pe rând și muncim pentru bănuții ăia. Măturăm șanțurile, strângem gunoaiele. Bărbații mai sunt chemați la primărie sau la școală când aduc lemne, să le spargă, să le așeze în magazie”, a declarat Ion Ianuş.
Cei care doresc să-i ajute pe membrii familiei Ianuș pot dona materiale de construcții, electrocasnice, alimente sau hăinuțe pentru cele două fetițe. Deoarece în scurt timp vremea se va răci, familia poate fi ajutată și cu lemne pentru foc. Donațiile pot fi făcute direct membrilor familiei ce locuiesc în satul Cărbunari, nr. 27, comuna Grajduri. Aceștia pot fi contactați la numărul de telefon 0745 825 693.
De asemenea, cei care doresc să-i ajute cu bani pe membrii familiei Ianuș pot dona în contul RO24BACX0000002144152002, titular cont Răzvan Noea, cu mențiunea „Familia Ianuş”.
De ce banii in contul altcuiva?
Cauta-l pe facebook si ai sa vezi motivul
Familia nu are cont bancar, daca vreti sa-i ajutati, puteti lua legatura direct cu ei, la numarul de telefon din articol
Familia nu are cont bancar, puteți lua legătura direct cu ei, prin intermediul nr. de telefon menționat în articol
Parintii au cumva rude in occident? Ce parere are protectia copilului despre aceasta familie ?