National

„FamilyStart”, proiect propus de Guvern prin care tinerele familii vor putea împrumuta până la 75.000 de lei

Publicat: 27 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
FamilyStart proiect propus de Guvern prin care tinerele familii vor putea împrumuta până la 75.000 de lei
"FamilyStart" este programul prin care tinerele familii vor putea primi un credit în valoare de maximum 75.000 lei

Ministerul Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede înființarea programului „FamilyStart”. Programul propus de Guvern este destinat tinerilor de 18-45 de ani care își întemeiază o familie și care au venituri cumulate de până la maximum 7.500 de lei net per familie.

o familie formata din patru membri
Creditul va putea fi acordat o singură dată și împrumutul se va acorda pentru o perioadă de maximum 10 ani

„FamilyStart”, noul proiect

„FamilyStart” este programul prin care tinerele familii vor putea primi un credit în valoare de maximum 75.000 lei. Creditul va putea fi acordat o singură dată și împrumutul se va acorda pentru o perioadă de maximum 10 ani.

Banii acordaţi prin acest program vor putea fi folosiți pentru:

  • Costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de familie, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000. Iar solicitarea decontării se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul
  • Decontarea cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor
  • Plata, pentru tinerii părinți căsătoriți a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a altor taxe pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură.
  • Achiziția de către tinerii căsătoriţi a echipamentelor necesare în procesul de tranziție digitală şi anume laptopuri, calculatoare, tablete.
  • Avansul pentru achiziția de către tinerii căsătoriţi a unor autoturisme familiale noi, dar numai pentru cele de 7 persoane
  • Plata pentru tinerii căsătoriţi a cheltuielilor necesare taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, precum şi a celor aferente cărţilor de specialitate şi rechizitelor.
  • Plata pentru tinerii căsătoriţi a cheltuielilor necesare publicării cărţilor sau a studiilor de specialitate.
  • Plata taxelor de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, dar și a cheltuielilor de transport pentru deplasări
  • Achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante şi altesofturi de specialitate
  • Plata chiriei, dar maximum 300 euro/lună (la cursul BNR din ziua plății)
  • Pentru o parte din avansul necesare achiziţiei unei locuinţe
  • Plata pentru costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale

Baroul Iași, apel către avocați pentru a contribui la un proiect

Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că Baroul Iași a anunțat miercuri, 30 martie 2022, lansarea unei colaborări cu Delegații de Tineret ai României la ONU în proiectul „Justiția pentru Tineri: familie, muncă, litigii”, ce se va desfășura în toată țara. În acest fel, avocații ieșeni sunt chemați să povestească despre experiențele pe care le-au avut când s-au confruntat cu probleme juridice ce implicau tineri. Campania a debutat odată cu luna aprilie 2022 și va presupune redactarea unui e-mail către Delegații de Tineret ONU, în care se vor relata cazuri relevante având implicate persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 26 de ani.

Termenul-limită pentru înscrieri este 15 mai 2022. Domeniile vizate de acest eveniment sunt: Dreptul muncii, Dreptul familiei și accesul la Justiție. Astfel, dacă au găsit soluții în experiența lor profesională și consideră că le-ar fi de folos și altora, sunt încurajați să le împartă. Se cer așadar descrieri detaliate, cu menționarea eventuală a legislației aplicate în cazul respectiv.

„Delegații de Tineret ai României la ONU demarează, începând cu luna aprilie 2022, proiectul național „Justiția pentru Tineri: familie, muncă, litigii”, care urmărește să contribuie la educația juridică a tinerilor și invită toți avocații din Baroul Iași să împărtășească din experiența lor profesională, dacă doresc, cazuri pe care le-au avut cu tineri și soluțiile la care au ajuns”, au precizat reprezentanții Baroului Iași.

Reamintim faptul că Ministerul Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede înființarea programului „FamilyStart”, destinat tinerelor familii.

Adauga un comentariu