National

Farmaciile riscă să intre în faliment din cauza faptului că statul nu decontează medicamentele la timp

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Farmaciile riscă să intre în faliment din cauza faptului că statul nu decontează medicamentele la timp
Medicamente

Reprezentanții Asociației Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) susţin că ar putea intra în faliment deoarece statul nu decontează la timp contravaloarea medicamentelor.

Avertismentul este tras de Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) care reclamă din nou întârzieri ale termenelor de plată din partea caselor de asigurări de sănătate pentru decontarea contravalorii medicamentelor eliberate de farmaciile comunitare.

Situația este gravă deoarece farmaciile riscă falimentul

Farmaciștii susțin că încă din luna septembrie, AFIE a trimis o adresă Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care cerea respectarea termenelor de plată pentru medicamentele eliberate în regim compensat sau gratuit în sistemul de asigurări de sănătate.

„Strict vorbind, aprovizionarea cu medicamente a farmaciei se învârte într-un cerc: farmacia se aprovizionează cu medicamente de la furnizori, pentru a le putea elibera pacienților, care plătesc o parte din valoarea acestora în funcție de prescripția medicală, cealaltă parte fiind decontată farmaciei de către casele de asigurări de sănătate după câteva luni de zile de la eliberarea propriu-zisă”, a precizat președintele AFIE, potrivit Mediafax.

AFIE: Pacientul este cel care are de suferit în final

„Dacă plata nu se realizează la timp de către casele de asigurări de sănătate, farmaciile nu pot achita la rândul lor furnizorii de medicamente și nu se mai pot aproviziona. Pacientul este cel care are de suferit în final.”, a mai spus președintele AFIE.

Farmaciile independente estimează că întârzierile la plată ar putea să fie mai mari de 60 de zile pentru acest an.

Peste jumătate dintre măştile de pe piaţă sunt neconforme! Amenzi pentru marile supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că peste jumătate dintre măştile de protecție de pe piaţă sunt neconforme. Mai mult, marile supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice au fost amendate deoarece au comercializat aceste măști neconforme.

Astfel, Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, dar și lanţuri farmaceutice, precum Sensiblu sau Help Net au fost amendate pentru comercializarea măştilor neconforme.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Peste jumătate dintre măştile de pe piaţă sunt neconforme

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice, amendate

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Adauga un comentariu