International

Femeia căreia i s-a făcut primul transplant de față după ce a fost împușcată, a murit

Publicat: 03 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeia căreia i s-a făcut primul transplant de față după ce a fost împușcată a murit
Femeia căreia i s-a făcut primul transplant de față după ce a fost împușcată

Connie Culp, prima femeie pacient din Statele Unite ale Americii, care a beneficiat în anul 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la vârsta de 57 de ani, potrivit reprezentanților clinicii Cleveland, unde în urmă cu mai bine de un deceniu s-a realizat această operație complexă, informează CNN.

A decedat femeia căreia i s-a făcut primul transplant de față

Femeia a  murit în urma unor complicaţii provocate de o infecţie care nu a avut nicio legătură cu transplantul de față, a transmis un purtător de cuvânt al clinicii.

Connie Culp a fost supusă în luna decembrie a anului 2008 la o complicată operație chirurgicală, care a durat nu mai puțin de 22 de ore, după ce a fost împușcată în față de soțul ei. Din cauza rănilor grave, medicii au fost nevoiți să îi reconstruiască circa 80% din chip. Femeii îi lipsea complet nasul, osul palatal și ochiul drept, era incapabilă să vorbească sau să respire ori să mănânce în mod normal, fiind hrănită cu ajutorul unui orificiu practicat în trahee.

Doctorii i-au reconstruit fața după un transplant de la o donatoare decedată.

După operație, Culp s-a declarat extrem de mulțumită de rezultat: „Acum pot mirosi din nou și pot mânca friptură”, a declarat femeia într-un interviu la CNN.

„Connie a fost o femeie incredibil de curajoasă care a inspirat multe alte persoane. Tăria de care a dat dovadă este dovada că ea rămâne pacientul care a trăit cel mai mult timp după o astfel de operație”, a declarat medicul Frank Papay, șeful Institutului de Dermatologie și Chirurgie Plastică din Cleveland care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat transplantul.

Transplant de față în regim de urgență

Un bărbat de 33 de ani din Polonia a primit un transplant de faţă la numai trei săptămâni după ce a suferit un accident de muncă. Este cel mai scurt interval la nivel mondial în care o persoană beneficiază de un astfel de transplant. De asemenea, este primul transplant de faţă din Polonia.

O intervenţie chirurgicală realizată rar tocmai pentru că este extrem de complexă, transplantul de faţă necesită luni bune sau chiar ani de pregătire a beneficiarului înainte de operaţie. Dar starea bărbatului de 33 de ani din Polonia, care a suferit un dramatic accident de muncă, se înrăutăţea rapid şi singura soluţie întrevăzută de specialişti a fost realizarea transplantului de faţă în regim de urgenţă, pentru a-i salva viaţa, potrivit adevărul.ro, care citează Associated Press. Pacientul, căruia i-a fost dezvăluit doar prenumele, Grzegorz, este monitorizat pentru a preveni potenţialele infecţii.

Bărbatul a suferit un accident de muncă

Bărbatul a suferit un accident pe 23 aprilie în atelierul de zidărie în care lucra. Mai exact, o maşină pentru tăiat piatra a fost scăpată de sub control şi i-a distrus aproape toată faţa. A primit tratamente de urgenţă care i-au salvat viaţa şi vederea, iar medicii au încercat apoi să-i reataseze propria faţă, fără succes însă. Apoi a fost transferat la Institutul Oncologic din Gliwice, singurul din ţară autorizat pentru transplant facial. De altfel, medicii de acolo obişnuiesc să refacă fetele pacienţilor desfigurate de cancer şi, în plus, până la momentul operaţiei lui Grzegorz, mai practicaseră transplanturi faciale pe cadavre.

Pe 15 mai a fost găsit un donator compatibil şi a fost realizată operaţia, care a durat 27 de ore. Este vorba despre un transplant de faţă şi de oase. Donatorul, un bărbat de 34 de ani, a fost selectat dintr-un registru naţional de potenţiali donatori, în funcţie de vârstă, grupă sangvină şi trăsături.

„Noi credem că operaţia îi va permite pacientului să revină la o viaţă normală. Va putea să respire, să mănânce, să vadă…“, a explicat medicul Adam Maciejewski, coordonatorul echipei de chirurgi care a realizat intervenţia. El a mai adăugat că, în timp, nouă fată se va mula pe structură osoasă a pacientului şi că acesta nu va arăta că donatorul. Totuşi, trebuie să mai treacă măcar câteva luni pentru că transplantul să poată fi declarat un succes. Peste 20 de transplanturi parţiale sau totale de faţă au fost realizate până acum în lume. Primul transplant facial parţial a fost realizat în 2005 unei femei din Franţa, a cărei faţă fusese distrusă de câinele ei.

Adauga un comentariu