Economic Local

Femeile din Iași, mai prost plătite decât bărbații. Nu ajung în funcții de conducere chiar dacă au studii superioare. Sociolog: „Dacă femeile sunt mai bine pregătite și prost plătite este deplorabil”

Publicat: 06 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Femeile din Iași mai prost plătite decât bărbații. Nu ajung în funcții de conducere chiar dacă au studii superioare. Sociolog Dacă femeile sunt mai bine pregătite și prost plătite este deplorabil
Potrivit specialiștilor din Iași, dar și din domeniul antreprenorial, statisticile arată că femeile sunt mai prost plătite decât bărbații, diferența salarială fiind de de până la 14 la sută. Specialiștii susțin că acest decalaj trebuie redus cât mai repede, iar în acest sens Comisia Europeană a depus un act normativ cu diverse obligații pentru angajatori

În Iași sunt mai mulți angajați femei, care sunt plătite mai prost decât bărbații, diferența de salarii fiind de până la 14 la sută. Sociologii din Iași atrag atenția că această diferență trebuie redusă, iar reprezentanții asociațiilor femeilor antreprenor susțin că reducerea decalajului de gen va contribui la creșterea economică atât prin productivitate mai mare, cât și prin creșterea activității pe piața muncii

Statisticile arată că diferența între salariul net al unui angajat bărbat și al unui angajat femeie este de până la 14 la sută, atât în Iași, cât și în România sau Europa. De aceea, Comisia Europeană vrea să elimine diferențele de salarii dintre femei și bărbați, la nivelul UE, printr-un act normativ care conține o serie de obligații pentru companii. Deși mai multe femei au studii superioare comparativ cu bărbații, funcțiile de conducere sunt ocupate cu preponderență de aceștia din urmă.

„Am observat că femeile sunt mai interesate de finalizarea studiilor superioare. Aproape 60 la sută dintre absolvenții din Iași de studii superioare sunt femei. Dacă decalajul educațional e prea mare între bărbați și femei, apar și conflictele în cuplu. Statisticile arată și faptul că femeile care au intrat în șomaj sunt mai puține față de bărbații șomeri, deci femeile au șomaj mai scăzut”, a declarat Ciprian Iftimoaiei, director adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Potrivit statisticilor, în Iași sunt mai multe femei angajate în diverse domenii de activitate, față de angajații bărbați, fiind înregistrate 80.300 de femei, cu 10.000 mai multe față de angajații bărbați. În Iași sunt aproape 170.000 de salariați.

Nicu Gavriluță, sociolog: „Dacă femeile sunt mai bine pregătite și prost plătite este deplorabil și trebuie schimbat acest lucru”

Potrivit sociologilor din Iași, acest decalaj privind salariile dintre femei și bărbați care lucrează pe aceleași funcții trebuie redus cât mai curând.

„Din punctul meu de vedere, avem o realitate demografică clară în România, fiind mai multe femei față de bărbați. S-au născut mai multe femei, dar este vorba și de ciclul de viață, pentru că femeile trăiesc mai mult față de bărbați. În ceea ce privește salariile, acestea ar trebui date după criteriile meritocrației și nu după gen, etnie, convingeri religioase, sexuale. Dacă femeile sunt mai bine pregătite și prost plătite este deplorabil și trebuie schimbat acest lucru”, a declarat prof. univ. Nicu Gavriluță din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Numărul femeilor din Iași care se implică în afaceri a crescut în ultimii 5 ani cu 20 la sută. Domeniile unde acestea au deschis afaceri sunt medicină, educație, domeniul recreațional, alimentar.

Cristina Chiriac, CONAF: „Reducerea decalajului ar favoriza creșterea economică atât prin productivitate mai mare, cât și prin creșterea activității pe piața muncii”

Cristina Chiriac, Ambasador VET și președinte CONAF (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin), susține că reducerea decalajului de gen ar contribui la creșterea economică atât prin productivitate mai mare, cât și prin creșterea activității pe piața muncii.

„Reducerea decalajului de gen în domeniile educaționale, în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) ar putea contribui la reducerea decalajului de competențe, la creșterea ocupării forței de muncă și a productivității femeilor și la reducerea segregării profesionale. În cele din urmă, acest lucru ar favoriza creșterea economică atât prin productivitate mai mare, cât și prin creșterea activității pe piața muncii. Rata ocupării forței de muncă în UE, și implicit în România, va avea un salt substanțial dacă femeile au mai multe șanse egale în domenii educaționale și, evident, pe piața muncii. O astfel de mișcare ar contribui la creșterea câștigurilor și la reducerea lacunelor salariale pentru femei. Reducerea decalajului salarial între sexe poate juca, de asemenea, un rol important în atragerea mai multor femei în câmpul muncii”, susține Cristina Chiriac, care a fost selectată drept ambasadorul României pentru Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale (9-13 noiembrie 2020), fiind ambasador VET.

Comisia Europeană vrea să reducă diferențele salariale între femei și bărbați

Potrivit președintelui CONAF, studiile arată că îmbunătățirea egalității de gen ar duce la circa 10,5 milioane de locuri de muncă în plus până în 2050, de care ar beneficia atât femeile, cât și bărbații.

„Aproximativ 70 la sută din aceste locuri de muncă ar fi preluate de femei, iar ratele de ocupare atât în situația femeilor, cât și a bărbaților, pe termen lung, ar crește până la 80 la sută în 2050. Deși poate părea ireal, comparativ cu politicile clasice de stimulare a pieței muncii, politicile privind egalitatea de gen au un impact puternic asupra PIB-ului. Prin urmare, egalitatea de gen este o măsură relevantă pentru încurajarea creșterii economice”, susține Cristina Chiriac.

Comisia Europeană vrea să elimine diferențele de salarii dintre femei și bărbați la nivelul UE. Într-un act normativ, Comisia arată că există diferențe de până la 14 la sută între salariile oferite bărbaților și femeilor care lucrează pe aceleași posturi. Acesta conține o serie de obligații pentru companii, una dintre acestea fiind că orice angajat va avea dreptul să ceară angajatorului informații despre salariul său comparat cu salariul mediu al muncitorilor care fac aceeași muncă, diferențiat pe sexe. Dacă se constată că există diferențe de salariu mai mari de 5 la sută între angajați care fac aceeași muncă, angajatorul trebuie să rezolve această problemă.

Patronii din Iași pot solicita șomajul tehnic pentru angajații trimiși acasă din cauza pandemiei COVID-19

În anul 2020 au fost concediate aproape 2.700 de persoane care munceau în domenii precum HoReCa, servicii, industrie sau turism. Alte concedieri au fost făcute în luna ianuarie 2021, fiind disponibilizate 120 de persoane. În lunile februarie și martie nu s-au anunțat momentan disponibilizări. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, antreprenorii ale căror afaceri au fost afectate de pandemia COVID-19 pot solicita ajutoarele financiare de la stat și în acest an. În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp.

Adauga un comentariu