Prima pagină » Economic Local » Fenomen alarmant în industria ospitalității, la Iași. Antreprenorii sunt nemulțumiți și trag un semnal de alarmă. „50 la sută dintre cetățenii străini vor să plece”
Fenomen alarmant în industria ospitalității, la Iași. Antreprenorii sunt nemulțumiți și trag un semnal de alarmă. „50 la sută dintre cetățenii străini vor să plece”

Fenomen alarmant în industria ospitalității, la Iași. Antreprenorii sunt nemulțumiți și trag un semnal de alarmă. „50 la sută dintre cetățenii străini vor să plece”

29 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Antreprenorii din Iași, din domeniul ospitalității, trag un semnal de alarmă cu privire la un fenomen alarmant. Aceștia au discutat ieri, 28 august 2024, cu reprezentanții din domeniile muncii și imigrări, despre problemele întâmpinate cu angajații străini non UE.

Industria Ospitalității din Iași a organizat o sesiune de informații colaborative, aducând împreună, pentru prima dată, reprezentanți ai industriei și autorității relevante în domeniul relațiilor de muncă, care au discutat și problemele cu care se confruntă angajatorii din domeniul HoReCa. „Ei vin la muncă aici, dar, de fapt, noi suntem doar țară de tranzit, pentru că ei pleacă mai departe în Austria, să spunem. Pleacă și la București, să își caute un loc de muncă, nu rămân în Iași. Adică eu îl aduc, iar după ce trec prin toate procedurile, el pleacă de la mine. Ar trebui să se facă o lege în acest sens, care să schimbe această situație”, susține Alex Costea, președintele Asociației Ospitalității din Iași. Asociația Patronală are scopul de a funcționa ca un liant între reprezentații din industria HoReCa din Iași, autoritățile locale și naționale, dar și de a facilita o bună cooperare a acestora.

A apărut un fenomen alarmant în rândul angajaților din Iași

Autoritățile locale susțin că știu de acest fenomen care a luat amploare și fac verificări pentru a descoperi imigranții ilegali. „Fenomenul a luat amploare, se caută soluții. Sunt situații diverse, ne-am confruntat cu multe situații. Cetățeanul străin pleacă din firmă, se întoarce apoi la firmă, iar angajatorul încheie un nou contract. Trebuie să încheie un nou contract pentru schimbarea funcției, adică are nevoie de un nou aviz de angajare. De exemplu, un angajator român aduce un cetățean indian care să lucreze pe un utilaj greu. Vine la muncă, angajatorul își dă seama că cetățeanul străin nu știe să facă nimic din ce ar trebui să facă și îi face contract nou pentru funcția de sudor. Dacă noi îl verificăm, în această situație, riscă amenzi. Poate face modificarea funcției doar dacă obține noul aviz de angajare. Astfel, dacă cetățeanul a fost adus să lucreze pe o anumită funcție, trebuie să rămână pe acea funcție”, susține Andreea Alina Tănase, șeful Serviciului de Imigrări Iași.

Zeci de imigranți ilegali descoperiți la Iași.

Potrivit lui Costel Grojdea, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași, situația s-a agravat. „În cazul persoanelor non UE, este necesară filtrarea acestora. Trebuie verificate aceste persoane. Sunt convins că mai mult de 50 la sută din cetățenii străini, care vin în țară, aduși de angajatori, vor să plece în alte țări, pentru că ei consideră că salariile din România nu sunt la nivelul Uniunii Europene”, susține Costel Grojdea. Tot mai mulţi străini sunt depistaţi că stau ilegal în judeţul Iaşi. Serviciul de Imigrări a descoperit, anul trecut, 50 de străini care erau în această situație, aceștia provenind din Maroc, Nepal, Israel, Siria, Pakistan și Republica Moldova. În 2023, au fost emise 2.049 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul fenomenului alarmant ce a apărut la Iași.

Comentarii
  • Nu e alarmant

    Orice idiot stie ca putorile din Africa si Asia nu vor sa munceasca.

    Pentru ele, munca incepe la pe 10:30 dimineata si consta in plimbatul pe bicicleta si cam atat.

    Normal c-or sa plece cand le pui sa munceasca. Ce? Aveti pretentia ca o cioara din Africa sau un nespalat din India sa munceasca 6-7 ore non stop, asa cum muncesc romanii in Italia?

  • Să se deplaseze pentru o relaxare dintre cetățeni pe la restaurante, pizzerii, să-și cumpere de mâncare dacă nu-și mai prepară în casă ceea ce e sănătos. Nu poți obliga străinul să-ți stea slugă că ei caută salarii mai bune, și visul le este &$ nu leul românesc. Căutați și angajați absolvenți de la liceele economice, secția alimentație publică, oferiți-le salarii corespunzătoare și or să accepte să lucreze. Eu unul nu mănânc de pe mâinile unui asiatic la ce nespălați sunt. Ori orientați-vă spre alte proiecte dacă nu vă mai merge cu restaurantul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`