National

Fenomen astronomic rar în România. Va fi vizibil în această seară

Publicat: 05 iun. 2020

Eclipsă de lună prin penumbră, vineri seară. Fenomenul se poate vede şi în România

„Luna va răsări şi va avea culoarea schimbată. Va trece prin umbra planetei noastre. Astăzi se produce faza de lună plină şi când se va produce bă trece prin conul de penumbră al planetei. O să răsară la ora 8.42 şi la 4 minute va intra în eclipsă. Cu ochiul liber nu se va vedea mare doferenţă şi folosiţi un binoclu.

Posibil să prindeţi o culoare un pic închisă la maximul eclipsei la ora 22.43”, a explicat fenomenul astronomul Elizabeth Petrescu de la Observatorul Astronomic din Bucureşti.

Eclipsele de lună se văd destul de des, fiind de două ori pe an. Cele mai frumoase sunt eclipsele totale sau parţiale de lună, atunci când luna se înroşeşte sau chiar ajunge să dispară de pe cer. În noaptea aceasta luna va avea doar o schimbare de strălucire.

Ce este o eclipsă de lună în penumbră

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” Lunii la o eclipsă de Lună este cea de Lună plină. Timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor. Cea mai recentă eclipsă de Lună a fost cea din noaptea de 16 spre 17 iulie 2019.

Eclipse de Lună au loc de cel puțin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. În timpul unei eclipse de Lună, Luna este mereu în faza de Lună Plină. Dacă ne-am găsi pe Soare în timpul producerii eclipsei, Luna s-ar ascunde în spatele Pământului. Orbita Lunii fiind înclinată cu 5 grade față de planul orbitei Pământului, ecliptica, cele mai multe Luni Pline nu aduc eclipse de Lună, Luna fiind ori prea la nord, ori prea la sud față de conul de umbră a Pământului.

Pentru a se realiza o eclipsă de Lună, nodul ascendent sau nodul descendent trebuie să se afle în apropierea celor 2 puncte (noduri lunare).

Conul de umbră a Pământului poate fi împărțit astfel: umbra și penumbra. În porțiunea de umbră nu există niciun fel de lumină solară directă. Totuși,datorită diametrului unghiular mare al Soarelui, mai există și o iluminare parțială, în afara umbrei Pământului, această porțiune chemându-se penumbră… O „eclipsă penumbrială” apare atunci când Luna e în penumbra Pământului. Penumbra nu cauzează modificări importante, adică nu se întunecă pe suprafața Lunii, deși mulți spun că totuși suprafața Lunii devine un pic gălbuie. Un tip foarte rar de eclipsă penumbrală este „eclipsa penumbrială totală”, în timpul căreia Luna stă în întregime în penumbra Pământului.

O „eclipsă parțială de Lună” apare atunci când numai o porțiune din Lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o „eclipsă totală de Lună”. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute. Totuși timpul de la primul contact al Lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura chiar și 6 ore.

Cea mai lungă eclipsă totală lunară dintre 1000 î.Hr. și 3000 d.Hr. a durat 1 oră, 47 minute, 14 secunde și a avut loc în anul 31 mai 318.

Distanța relativă între Pământ și Lună în momentul eclipsei poate afecta durata ei. În mod particular, când Luna este la apogeu (punctul cel mai îndepărtat față de Pământ de pe orbita Lunii), distanța orbitală a Lunii este mai mică. Diametrul umbrei nu scade așa de mult odată cu distanța. Un „selenelion” sau „selenehelion” este un tip de eclipsă când atât Luna eclipsată cât și Soarele se pot vedea în același timp. Acest aranjament cosmic particular a dus la apariția termenului de „eclipsă orizontală”. Poate fi obsevată imediat după răsărit sau înainte de apus.

Adauga un comentariu