National

Fenomen îngrijorător în Vaslui unde numărul gravidelor de sub 15 ani s-a dublat în doar 6 luni

Publicat: 26 aug. 2021
o minoră a născut la o vârstă fragedă
Numărul minorelor de sub 15 ani care au rămas gravide s-a dublat în județul Vaslui

Un raport întocmit de DSP Vaslui scoate în evidentă un fenomen îngrijorător în județ. Autorităţile menţionează faptul că în primele 6 luni ale anului 2021, numărul gravidelor de sub 15 ani s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020.

De altfel, numărul gravidelor care au vârstele cuprinse între 15 și 19 ani a crescut considerabil informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Majoritatea cazurilor de gravide sub 15 ani provin din comunele din judeţul Vaslui

Raportul arată faptul că zece fete din Vaslui au rămas însărcinate la vârsta la care acestea se joacă cu păpușele. DSP Vaslui menţionează că majoritatea cazurilor provin din comunele din judeţ.

„Potrivit datelor DSP Vaslui, au fost înregistrate la nivelul judeţului zece gravide cu vârsta de sub 15 ani faţă de cinci câte au fost înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2020. La categoria între 15 şi 19 ani au fost înregistrate 195 de gravide în prima jumătate a acestui an faţă de 190 în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Roxana Popescu, de la DSP Vaslui.

Majoritatea mamelor adolescente îşi abandonează copiii abia născuți

Conform aceluiași raport, majoritatea tinerelor care rămân însărcinate la vârste fragede îşi abandonează copiii. Acestea își încredințează bebelușii asistenților maternari plătiţi de primării din bugetul local. De altfel, sunt rare cazurile în care copiii care devin părinți îşi cresc singure bebelușii:

„În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Vaslui, există două minore care au, în momentul de faţă, copii. Suntem mulţumiţi totuşi că au acceptat să fie monitorizate pe toată durata sarcinii de asistenţă medicală comunitară şi au beneficiat, astfel, de îngrijiri de specialitate, de îndrumări, de vizite la medicul de familie de tot ceea este necesar pentru ca sarcina să decurgă bine şi copilul să fie în siguranţă”, spune Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

În primul semestru al acestui an, au fost înregistrate cu 100 mai multe femei care au rămas gravide faţă de aceeaşi periodă a anului trecut.

La Iași, anul 2020 a înregistrat o premieră! Au fost mai multe mame minore din mediul urban decât din cel rural

Anul 2020 a înregistrat o premieră în ceea ce priveşte proveniența mamelor minore. Medicii au afirmat faptul că, pentru prima oară, au fost înregistrate mai multe mame minore care provin din mediul urban decât din cel rural. Dr. Bogdan Doroftei a povestit că pentru cadrele medicale acest lucru a fost un șoc. În primele 8 luni ale anului 2020, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au născut 51 de mame minore. Dintre acestea, 39 provin din mediul urban și 12 din mediul rural. Statistică atipică, spun medicii.

„Ceea ce ne-a uimit și pe noi este că în 2020 numărul de mame minore din mediul urban este mai mare decât cel din mediul rural. În anii precedenți, ponderea era diferită. Anul acesta am înregistrat 25 de mame minore de 17 ani din mediul rural și 7 din mediul rural, 12 de 16 ani din mediul urban și 3 din mediul rural, două de 15 ani din mediul urban și una din mediul rural,una de 12 ani din mediul urban și una de acceași vârstă din mediul rural. Au fost ani în care nu am avut nicio mamă minoră din mediul urban”, a spus în iunie 2020 dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Comentarii
  • Ei na, nu spuneau păcălicii ăștia ordinari ca ce nevoie este de educație sexuala în scoli?!? Pai pentru ei și viitorul pacalicilor prosti(plus progenituri) nu e nevoie nici de educație sexuala, nici de educație civica, nici de educație economica, nici de nicio educație, ca in România trebuie sa fii doar prost, fricos, las, fără cultura, fără personalitate….. ca să nu gândești la cloaca politica votata!!!! Jigodii ordinare, am votat cu PNL, în marea speranța că o să avem viitor…. TEAPAAAAAA….

Adauga un comentariu