Prima pagină » National » Fenomen meteo spectaculos pe cerul României. Ce sunt norii mammatus

Fenomen meteo spectaculos pe cerul României. Ce sunt norii mammatus

11 iun. 2024, 17:20,
BZI.ro, în National

Locuitorii din Deva au avut ocazia să fie martori la un fenomen neobișnuit, luni seară, 10 iunie. Este vorba despre așa-numiții nori mammatus.

Potrivit meteorologilor, aceștia se formează atunci când aerul rece de la înălțimi mai mari coboară în zona periferică a unei furtuni intense.

Mișcarea descendentă dă naștere acestui model celular, cu aspectu unor „pungi” create la baza norilor de ploaie, de tip cumulonimbus sau de alte tipuri. Numele mammatus provine din latină și reprezintă o trimitere la forma de sân sau uger.

Dată fiind stranietatea fenomenului, oamenii l-au imortalizat cu telefoanele și au postat imaginile pe rețelele sociale.

Formațiunile mammatus au putut fi admirate pe un fundal galben, lumina solară fiind filtrată de nori, după furtună.

Ziua de luni a fost, pe de altă parte, marcată de Codul roșu de furtuni puternice în numeroase zone din țară, iar în București furia naturii a lovit după miezul nopții.

Cum se formează nori mammatus

De multe ori, apar în zonele reziduale ale furtunilor mature, ceea ce înseamnă că se îndepărtează de observator în partea sa cea mai activă. Majoritatea zonelor corespunzătoare sânilor pot fi văzute în norii de dezvoltare. În mod normal, acești nori ating o dezvoltare verticală uriașă cu o structură tipică în formă de nicovală.

În zonele cele mai îndepărtate de partea activă a norului, care este cea cu curenți ascendenți puternici, curenții de aer descendenți tind să apară. Este unul dintre motivele pentru care dă naștere la formarea acestor sâni izbitoare și caracteristicile acestei formări de nori.

De-a lungul întregului cer avem nori ciudați cu formațiuni capricioase și chiar intimidante în multe cazuri. Norii Mammatus au umflături infinite care se formează din cauza la coliziunea puternicelor verticale descendente ale aerului. Nu sunt nori pe care ei înșiși se pot forma și să fie un tip diferit clasificat, ci mai degrabă pot fi formați din nori menționați mai sus. Ori de câte ori există un flux descendent care îl zdrobește împotriva creșterii formării sale naturale, suprafața inferioară va avea ca rezultat o clasă de bulgări sau sâni care dau numele acestei curioase formații de nori.

Una dintre cele mai bune și mai izbitoare formațiuni apare atunci când un flux descendent este generat într-un nor cumulonimbus central. Acești nori au de obicei formă de nicovală și sunt cei care generează cel mai spectaculos mammatus. Și este faptul că de la baza norului încep să atârne bulgări spectaculoși demni de a fi văzuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *