National

Fenomen rar în Munții Făgăraş. Un fotograf a surprins „stafia proiectată pe nor” – VIDEO

Publicat: 22 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fenomen rar în Munții Făgăraş. Un fotograf a surprins stafia proiectată pe nor - VIDEO
Spectrul Broken este umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte

Un fotograf din Brad a surprins un fenomen rar în Munţii Făgăraş. Fenomeul Gloria se formează atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau o zonă cu ceata.

Aceasta izluzie optică ciudată se numeşte Gloria Spectrul Broken.

Fenomen rar surprins de un fotograf în Munţii Făgăraş

Fenomenul optic din Munţii Făgăraş are bineînţeles o explicație științifică. Specialiştii îl mai numesc şi stafia proiectată pe nor, stafia proiectată pe cer sau Gloria Spectrul Broken și poate fi observat mai ales în munți.

De altfel, termenul de Spectrul Broken provine de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Broken situat la o altitudine de 1142 de metri și este un fenomen optic extraordinar. De fapt, Spectrul Broken este umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte și din direcția opusă soarelui situată deasupra norilor formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.

Se întâmpla ca umbra siluetei să poată fi înconjurată de un cerc luminos, iar pentru a vedea umbra trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă cum ar fi cea din vârful unui munte și, mai presus de orice, ceața sau nori în partea inferioară, adică să fii între soare și nori sau ceață. Un alt element important ar fi ca picăturile din apa din nori să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.

Aşadar, cu cât picătura de nor se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște dând impresia că este vie.

În concluzie, formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui creând fenomenul colorat de dispersie.

De asemenea, vezi și cele mai spectaculoase canioane din România.

Femeie muşcată de o viperă în munţii Făgăraş

Într-un alt context, amintim că pe lângă frumusețile din munții Făgăraș se mai află și pericole. Spre exemplu, în această vară, în luna iulie, o femeie de 29 de ani a fost muşcată de o viperă în zona Cascadei Capra.

În acest sens, Salvamont Argeş a intervenit imediat pentru salvarea victimei. Se pare că tânăra se afla într-o zonă de picnic când a mers la un pârâu să se spele pe mâini și nu a observat la timp șarpele, aceasta mușcând-o de gambă.

”Persoană muşcată de viperă în Munţii Făgăraş, în zona Cascadei Capra. Intervine echipa de salvatori montani aflată în serviciu la Baza de salvare montană Cota 2000 împreună cu echipajul SMURD”, au transmis cei de la Salvamont.

Salvamontiștii au precizat că este vorba despre o femeie în vârstă de 29 de ani, ce a fost preluată pentru a fi transportată de urgenţă la spital.

„În momentul preluării, victima era conştientă, stabilă hemodinamic şi cooperantă. Pe drum, salvatorii s-au întâlnit cu un echipaj al SAJ, care a preluat victima şi o transportă la spital pentru a i se administra medicamentaţia necesară”, a precizat sursa citată.

Dar munții ascund totuși și peisaje superbe, precum acest fenomen rar surprins în Munții Făgăraş de un fotograf .

Adauga un comentariu