National

Fenomen spectaculos la Marea Neagră! Valuri roşii create de mii de microorganisme GALERIE FOTO

Publicat: 19 nov. 2020
Fenomenul de Valuri Roșii de la Marea Neagră au stârnit curiozitatea cetățenilor
Fenomenul de Valuri Roșii de la Marea Neagră au stârnit curiozitatea cetățenilor

În aceste zile la Constanța se întâmpla un fenomen spectaculos. Vorbim de faptul ca valurile Mării Negre au devenit roşiatice. Fenomenul cunoscut drept ”valuri rosii” este cauzat de mii de microorganisme.

Apariţia microorganismelor care dau o culoare roşiatică Marii Negre a stârnit curiozitatea cetăţenilor. Aceştia au raportat la Gardă Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Constanța, faptul că Marea Neagră a devenit… roşie

Microorganismele roşiatice sunt la cauza sesizărilor

Conform unor postari publicate pe o reţea de socializare, oficialii de la Gardă de Mediu au explicat faptul că nu este vorba de nicio poluare iar microorganismele numite din punct de vedere ştiinţific Noptilluca scintillans sunt cauza principală pentru care cetăţenii au sesizat autorităţile.

În urma sesizărilor, oficialii de la Gardă de Mediu şi-au trimis angajaţii în mai multe controale printre care şi în portul Midia dar şi în porturile Mangalia și Constanța. Microorganismul devine abundent la ţărmurile mărilor, în dreptul oraşelor-port, provocând astfel apariţia aşa-numitelor “red-tide”(valuri roşii).

” În urma sesizărilor primite la Gardă Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța în cursul zilei de 17.11.2020, referitoare la o posibilă poluare apărută în apa Mării Negre, echipa de permanență a efectuat verificări în zona digului Agigea, portului Midia şi porturilor turistice Mangalia și Constanța.
Urmare a colaborării cu specialiști din cadrul ABADL, s-a stabilit că acest fenomen se datorează apariției în zona țărmului a unui microorganism ce aparține grupului dinoflagellatelor din planctonul marin, respectiv Noptilluca scintillans.
Microorganismul devine abundent la țărmurile mărilor, în dreptul orașelor-port, provocând astfel apariția aşa numitelor “red-tide”(valuri roșii).” se arată pe pagina de Facebook a celor de la Gardă de Mediu.

Nu este primul fenomen spectaculos petrecut la Marea Neagră

Nu este primul fenomen care a făcut un deliciu pentru turişti sau pentru cetăţenii din Constanta. De exemplu, acum câţiva ani, din Marea Neagră ieşeau aburi. Fenomenul a fost explicat la acea dată de specialişti. Aceştia susţineau faptul că trecerea bruscă de la o temperatură la alta a făcut acest lucru posibil:

„Săptămâna trecută joi temperatura apei era foarte ridicată pentru această perioadă, 3,9 grade, iar astăzi a ajuns la 0,5 grade și acest lucru explică acest fenomen care este firesc și normal, dar totuși rar la litoralul românesc al Mării Negre”, a spus Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare Constanța.

Tot în aceeaşi perioadă, Marea Neagră a mai oferit o surpriză turiştilor. Aceasta a inchetat la mal, lucru care este foarte rar. Oamenii puteau să meargă până la 100 de metri în larg pe cubul de gheaţă format (poze în galerie foto)

De-a lungul anilor, pe lângă aceste fenomene menționate mai sus, Marea Neagră a oferit multe alte variații care au stârnit interesul a mii de turiști sau cetățeni din Constanța. Totuși, pe Malul Mării Negre au fost și fenomene nu tocmai plăcute și care au stârnit rumoarea celor prezenți atunci. Vorbim despre fenomenul prin care tone de alge au ajuns pe malul mării creând un miros nu tocmai plăcut printre cei care se aflau, în acele momente pe plajele Marii Negre din județul Constanța.

Adauga un comentariu