Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași afectați de seceta extremă au trei zile la dispoziție pentru a înștiința primăriile
Fermierii din Iași afectați de seceta extremă au trei zile la dispoziție pentru a înștiința primăriile

Fermierii din Iași afectați de seceta extremă au trei zile la dispoziție pentru a înștiința primăriile

11 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Agricultorii din județ a căror culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30 la sută din suprafețele destinate producției vegetale trebuie să depună înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanță, în termen de 3 zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deținute. Înștiințările scrise trebuie să cuprindă datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare din culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zona irigabilă.

O comisie va evalua pagubele

După ce fermierii depun aceste înștiințări la primăriile din județ, Comitetul Local pentru Situații de Urgență întocmește, în baza datelor primite de la fermieri, un raport operativ în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea documentelor. Acesta este transmis către Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și către Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ. Următorul pas este ca evaluarea pagubelor să fie făcută de Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.

Grâul și orzul, cele mai afectate culturi

Din comisie fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentant al centrului județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Județeană Iași. Fermierii din județ au solicitat ajutorul autorităților zilele trecute. Aceștia spun că producția de cereale va fi drastic redusă în acest an din cauza secetei pedologice începută încă din toamna anului trecut, dar a și perioadelor de îngheț din luna martie. Cele mai afectate culturi sunt grâul și orzul, iar dacă în următoarea perioadă nu va ploua, vor fi afectate și culturile de primăvară, respectiv porumbul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024