Eveniment-Social

Festivalul Muzicii Românești ediția a-XXII-a, reprogramat

Publicat: 12 oct. 2020
Filarmonica Iași

Filarmonica Iași a făcut un anunț privind reprogramarea Festivalului Muzicii Românești ediția a-XXII-a. Având în vedere condițiile pandemice din Municipiul Iași, concertele din perioada 13 – 18 octombrie 2020 din cadrul Festivalului Muzicii Românești ediția a-XXII-a, organizat de Filarmonica „Moldova” din Iași, Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și Universitatea “A. I. Cuza” din Iași, vor fi reprogramate, urmând ca perioada să fie comunicată în timp util.

Festivalul Muzicii Românești ediția a-XXII-a,

Festivalul Muzicii Românești, ajuns anul acesta la ediția a XXII-a, este singurul din țară concentrat în exclusivitate pe muzica românească, a cunoscut două etape de existență.

Între anii 1972-1988 au avut loc zece ediții ce au avut drept efect crearea unui public fidel, numeros și interesat de muzica românească, o tot mai mare participare a celor mai valoroase forțe artistice și creatoare din România și înscrierea evenimentului în enciclopediile internaționale de specialitate.

Repertoriul muzical românesc a inclus la fiecare ediție prime audiții ieșene și absolute ale unor lucrări de referință. Compozitorii români erau stimulați și onorați să dedice lucrări unor interpreți care le prezentau pe scena Festivalului ieșean.

La primele trei ediții (1973, 1974, 1975) a purtat denumirea de Săptămâna muzicii românești. De la ediția a patra (1976) până la a opta (1984), manifestarea s-a intitulat Festivalul muzicii românești. Edițiile a noua (1986) și a zecea (1988) au optat pentru Zilele Muzicii Românești. Dacă până în 1990 organizatorii au urmărit prezentarea unui repertoriu exclusiv românesc, de toate genurile, după 1990, Festivalul a fost organizat în principal de Filarmonică, cu susținere financiară din partea unor foruri culturale naționale și locale și a inclus și muzică internațională. După 1996, organizatorii s-au confruntat cu tot mai multe dificultăți financiare, care au dus în cele din urmă la întreruperea existenței sale.

A doua etapă (Seria nouă) a Festivalului Muzicii Românești

A doua etapă (Seria nouă) a Festivalului Muzicii Românești a început în anul 2007 (la inițiativa profesorului și compozitorului Viorel Munteanu) și a avut o ritmicitate anuală (până în 2014), încercând să refacă beneficiile enumerate mai sus, după aproape două decenii de absență. Au fost abordate stiluri și compoziții muzicale din diverse epoci ale spiritualității românești, în asociere cu dezbaterea teoretică.

Mai mult, ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică este prelungită și în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al Revistei ARTA (revista Universității Naționale de Arte „George Enescu”).

Festivalul a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori, de interpreți, de muzicologi. De-a lungul anilor, personalități componistice reprezentative – începând desigur, cu George Enescu – au constituit mementouri ale unor ediții.

Cea de a XXII-a ediție a Festivalului Muzicii Românești este dedicată aniversării Universității Naționale de Arte George Enescu la 160 de ani și centenarului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Adauga un comentariu