Actualitate

Fetița de cinci ani care a murit deși i s-a făcut transplant hepatic avea ciroză, nu boala Wilson

Publicat: 19 mai 2022
medic ce se pregateste de o operatie

Fetiţa de cinci ani cu insuficiență hepatică care a murit miercuri, 18 mai, în ciuda transplantului de ficat prin care a trecut, se pare că a avut pus un diagnostic greşit. Medicii declara acum că aceasta nu suferea de boala Wilson, așa cum anunțaseră după ce au respins posibilitatea hepatitei de origine necunoscută.

Însă nici acum medicii nu au habar ce boală a dus-o până la stadiul de ciroză, cu toate că după transplantul de ficat, starea copilei s-a îmbunătățit pentru foarte scurt timp.

Fetița de cinci ani care a murit avea ciroză, nu boala Wilson

Deşi iniţial fusese internată ca fiind suspectă de hepatită de origine necunoscută, iar mai apoi a fost diagnosticată cu boala Wilson şi supusă unei operaţii de transplant de ficat, fetiţa de 5 ani a încetat din viaţa miercuri, 18 mai. Abia după moartea sa, medicii au declarat că micuţa avea de fapt ciroza.

În acest context, şeful secţiei Chirurgie şi Transplant Hepatic, Vlad Brasoveanu, a precizat că fetiţa de 5 ani avea doar 15 kg, ceea ce este prea puţin pentru un copil de vârsta ei.

„Am decis să efectuăm transplantul în urgență, a avut indicație de transplant, dar avea multiple probleme neurologice, hematologice. Acel copil, la 5 ani, avea 15 kg. Nu a fost o insuficiență de cauză misterioasă. În timpul transplantului, ficățelul era cirotic. Era o boală care exista de câțiva ani la fetiță și care a dus la această insuficiență acută și care a necesitat transplant de urgență. În zilele următoare vom afla și cauza cirozei”, a precizat medicul Brasoveanu.

De altfel, şi şefa secţiei ATI de la Fundeni, Dana Tomescu, a declarat că iniţial, starea fetiţei de după operaţie era una bună, aceasta putând chiar să vorbească puţin cu părinții:

„Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar, pentru că a putut vorbi puțin cu mama, tata, după care au apărut modificări la nivelul tubului digestiv și pulmonar. A necesitat reintubarea și ulterior drenajul. Explicațiile le dăm cu multă tristețe, pentru că fiecare vine la spital să se facă bine”.

Demersuri în curs pentru dezvoltarea unui centru de transplant hepatic

Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant a precizat că în prezent „sunt demersuri pentru a dezvolta centrul de transplant hepatic Grigore Alexandrescu, care depune eforturi în ideea de a fi acreditat în termen de ordinul lunilor, poate, 1, 2 luni”.

Reprezentanţii Institutului Clinic Fundeni au transmis că fetița în vârstă de 5 ani, care a fost supusă unui transplant de ficat, a murit miercuri, 18 mai.

Transplantul de ficat pentru fetiţa cu hepatită severă, care s-a dovedit a avea boala Wilson, o afecțiune genetică rară, a fost realizat la începutul lunii mai, donatorul fiind un tânăr de 17 ani. Micuţa pacienta ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita neapărat transplant de urgență. Salvarea acesteia a venit de la un adolescent aflat în moarte cerebrală. Părinții baiatului au acceptat să-i doneze organele. Astfel ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng a fost primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult.

Din păcate, fetiţa de cinci ani cu insuficiență hepatică care a murit miercuri, 18 mai, avea ciroză.
Comentarii
  • Din pacate sistemul sanitar e asa cum este…Multi intrati pe spaga si pile care nici macar nu stiu sa puna un diagnostic corect.In Romania trebuie mers la vreo 4-5 doctori pana afli cu adevarat de ce suferi,de obicei fiecare are pasarica lui si daca te ei numai dupa primul malpraxis scrie pe tine.Iti canta popa la ureche vesnica pomenire.Toti cei care stiau meserie si erau buni au plecat prin alte tari,aici au ramas in marea lor majoritate niste carpaci.Mai tineti minte? Operatia a reusit,Pacientul a decedat..Spaga s-a dat.

Adauga un comentariu