Titlurile zilei

Fiecare e pe turta lui! Feriți-vă ca dracul de tămâie de aceste blocuri din Iași! Sunt primele care vor cădea chiar și la cel mai mic cutremur!

Publicat: 19 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fiecare e pe turta lui Feriți-vă ca dracul de tămâie de aceste blocuri din Iași Sunt primele care vor cădea chiar și la cel mai mic cutremur

Municipiul Iași se află la un pas de un dezastru de proporții inimaginabile. Sute de clădiri se află în pragul prăbușirii în cazul în care orașul va fi cuprins de un cutremur cu magnitudine ridicată pe scara Richter. De peste două decenii nu s-a făcut absolut nimic. În ultimii doi ani s-au alocat bani de făcut hârtii pentru pregătirea lucrărilor. Zeci de mii de ieșeni stau cu sufletul la gură

Un adevărat dezastru se poate abate asupra municipiului Iași. Deși în oraș sunt sute de clădiri care prezintă un risc ridicat la un eventual cutremur major, consolidarea acestora bate pasul pe loc. Municipiul nu are fonduri suficiente pentru a consolida fiecare imobil, în parte. Deși s-au tot făcut solicitări în ultimii ani către Guvern pentru alocarea de fonduri în baza unor programe speciale, sumele au fost insuficiente.

Blocuri pe numărate

În ultimii trei ani, Iașul aproape că a fost uitat de către Guvern la acest capitol. În anul 2016 nu s-a alocat nici măcar un leu pentru refacerea clădirilor care au structura de rezistență șubrezită. În anul 2017 s-au alocat abia 500 mii lei pentru consolidarea a șase blocuri de pe Șoseaua Națională. A fost însă vorba doar de proiectarea lucrărilor și nu de consolidare. Au fost luate în calcul blocurile A1 de la nr. 184, A2 de la nr 184, C1 de la nr 186, C2 de la nr 188. În această sumă au mai intrat și C3 de la nr. 190 și blocul C4 de la nr.192.
În anul 2018, pentru cele șase tronsoane s-au mai alocat alte 1.3 milioane lei. Banii s-au dus tot pe proiectarea lucrărilor de intervenție. Pentru anul în curs nu s-a mai alocat nici un leu la acest capitol.

„Programele anuale se elaborează de Ministerul Dezvoltării Regionale, în baza propunerilor fundamentale de Consiliul General al municipiului Bucureșți și de consiliile județene și avizate de comitetele județene pentru situații de urgență. Verificări se fac și de Comisia Națională de Inginerie Seismică. În programele anuale de acțiuni privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic se includ construcțiile cu destinația de locuință multietajate. Acestea sunt încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic. Primarii municipiilor, orașelor și comunelor acționează pentru identificarea și inventarierea construcțiilor existente. Este vorba de cele care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice”, se arată în adresa Ministerului Dezvoltării.

Cele mai multe imobile sunt în cartierele Tătărași, Podu de Piatră

După 1990, municipalitatea a expertizat peste 400 clădiri din punct de vedere al riscului seismic. Mai mult de jumătate dintre acestea au un grad seismic ridicat. În cazul producerii unui cutremur puternic, aceste imobile sunt primele care vor fi distruse. Cele mai multe clădiri cu bulină roșie sunt blocurile din cartierele Tătărași, Bucium, Păcurari și Dimitrie Cantemir. Orașul nu are fonduri suficiente pentru a acoperi toate imobilele cu bulină. Cu toate acestea, nici Guvernul nu a alocat suficiente fonduri pentru nevoile orașului.

Cele mai multe imobile de acest gen sunt în Tătărași și Podu de Piatră. Acestea au fost ridicate în urmă cu peste 40 de ani. Pe de altă parte, în baza unui raport, autoritățile ieșene au scos la iveală mai multe aspecte negative. Astfel, în Iași sunt sute de imobile care prezintă un grad ridicat de prăbușire în caz de cutremur. Peste 60 dintre ele au fost incluse în zona de risc seismic cel mai ridicat. O eventuală mișcare a pământului ar putea fi însoțită de apariția unor fluidizări, tasări sau chiar surpări de terenuri. În Iași, riscul este cu atât mai mare cu cât versanții sunt complet instabili.

Guvernul dă vina pe primărie

În plus, de la Guvern se arată că nici primăria nu a cerut bani.

„Pentru municipiul Iași nu au fost primite solicitări privind includerea imobilelor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic în programul de acțiuni pe anul 2020. Date și informații referitoare la stadiul elaborării proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile de locuit nominalizate în programul anual de acțiuni, precum și motivele punctuale pentru care nu este începută/finalizată proiectarea, respectiv execuția lucrărilor de consolidare se pot obține de la Primăria municipiului lași. Potrivit prevederilor legale în vigoare, primăria gestioneză acțiunile privind elaborarea proiectării, respectiv contractarea, execuția și recepția lucrărilor de consolidare”, se mai arată în adresa respectivă.

Adauga un comentariu