Prima pagină » Eveniment-Social » Figură importantă și valoroasă din Iași, memoria unui mare profesor universitar, a fost dată uitării! Acesta intră în galeria marilor personalități ale orașului – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Figură importantă și valoroasă din Iași, memoria unui mare profesor universitar, a fost dată uitării! Acesta intră în galeria marilor personalități ale orașului – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

07 nov. 2022, 02:00, 2 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Din păcate, o figură importantă și valoroasă din Iași a fost dată uitării! Aceasta intră în galeria marilor personalități ale orașului. La doar câțiva ani de la dispariția sa, instituțiile unde a activat și oficialii comunităților de care a fost legat au „uitat” să marcheze, măcar pentru o clipă și cu modestie, viața și munca acestuia. Academicianul a devenit doctor în Filosofie în anul 1973. Viața prof. univ. dr. Teodor Dima este strâns legată de Iași, în special de Catedra de Istoria Filosofiei și Logică de la fosta Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Importantă și valoroasă figură a intelectualității din orașul Iași, memoria unui mare profesor universitar, a fost dată uitării! Acesta intră în galeria marilor personalități ale orașului. Trist, la doar câțiva ani de la dispariția sa (ianuarie 2019), instituțiile unde a activat și oficialii comunităților de care a fost legat au „uitat” să marcheze, măcar pentru o clipă și cu modestie, viața și munca acestuia! Este vorba de academicianul ce a devenit doctor în Filosofie în anul 1973. Viața prof. univ. dr. Teodor Dima este strâns legată de Iași, în special de Catedra de Istoria Filosofiei și Logică de la fosta Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Figură importantă și valoroasă din Iași, memoria unui mare profesor universitar, a fost dată uitării!

 

Universitarul Teodor Dima devenea, post-mortem, la 31 octombrie 2019, Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. A urcat toate treptele ierarhiei universitare până la ceea de profesor (1990-2009) în cadrul Facultății de Filosofie, al cărei decan a fost (1992-2000). În perioada 2000-2004 a ocupat funcția de cancelar general al UAIC. Membru titular al Academiei Române din anul 2011, Dima a fost timp de 23 de ani director al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane” al Academiei Române, Filiala Iași. Numele său este strâns legat și de comunitatea academică a Universității „Petre Andrei” (UPA) din Iași. În paralel a desfășurat o bogată activitate publicistică, fiind totodată membru sau redactor-șef pentru numeroase colegii de redacție ale revistelor de specialitate din țară și străinătate.

A participat la numeroase congrese și dezbateri internaționale, fiind invitat să conferențieze în cadrul a peste 70 sesiuni științifice naţionale și internaționale. A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, Universitatea din Pitești și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În 2007 a devenit Cetățean de Onoare al orașului natal, Brăila. Academicianul Teodor Dima a încetat din viaţă la 1 ianuarie 2019, la Iaṣi, la vârsta de 79 ani.

Universitarul și academicianul Teodor Dima: „La Iaşi am avut câţiva profesori deosebiţi, pe Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere, Ştefan Bârsănescu, oameni cu o pregătire remarcabilă”

Legat de viața și activitatea sa, prof. univ. dr. acad. Teodor Dima rememora următoarele, într-un interviu pentru Curierul de Iași:

„În general, concepţia mea filosofică poate fi definită drept un realism raţional. Tot aşa eram şi în tinereţe. Faptul că m-am ocupat de logică, o disciplină foarte rece şi aridă, nu m-a împiedicat ca, din punct de vedere uman, al sentimentelor, să nu mi le extind. Dar a intervenit de fiecare dată raţiunea care m-a ajutat să păstrez un anumit echilibru”, arăta acesta.

Pe de altă parte, profesorul a continuat și a reliefat:

„Am studiat la cel mai prestigios liceu din Brăila, «Nicolae Bălcescu», un liceu de băieţi, pe care l-am terminat în 1956. Deşi unele manuale erau traduse din limba rusă, iar structura anului şcolar era asemănătoare cu cea din Uniunea Sovietică, totuşi am avut profesori care terminaseră facultatea înainte de anul 1945, profesori foarte buni. Unul dintre ei, un profesor căruia îi port un respect şi o amintire deosebită, a fost profesorul meu de Limba şi literatura română… Acesta, care mă aprecia foarte mult, spera să mă înscriu la Filologie, dar, chiar în primăvara lui 1957, a apărut o Hotărâre de Guvern prin care se reînfiinţa studiul filosofiei. În 1946-1948 se desfiinţaseră Facultăţile de Filosofie şi de la Iaşi, şi de la Cluj, rămânând într-o anumită formă cea de la Bucureşti. A fost pur şi simplu o hotărâre a mea…”.

„Logica se studiază fără să se ţină seama de ceea ce se întâmplă. Fără îndoială, nu poţi să stai departe faţă de realitate…”

Continuând amintirile din viața sa, universitarul Dima scotea în prim-plan:

„Am venit, m-am înscris la admitere. Nu erau decât cinci locuri, pe care am concurat şi am ieşit al doilea, primul fiind poetul şi, din păcate, cel care nu mai este, Mihai Ursachi. La Iaşi am avut câţiva profesori deosebiţi, pe Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere, Ştefan Bârsănescu, oameni cu o pregătire remarcabilă. Ştiind gramatică, m-am apropiat de logică, ce a devenit preocuparea mea, cu aplicaţii în domeniul filosofiei ştiinţei, epistemologia care se ocupă cu studiul modului în care se analizează limbajul ştiinţelor factuale, cele care îşi argumentează legile şi principiile pe baza faptelor, fie cele formale, cum ar fi logica, matematica. Ele plutesc într-o stare transcedentală, dar cu aplicaţii, bineînţeles”, mărturisea pentru Curierul de Iași marele academician.

Pe de altă parte, el considera că

„logica se studiază fără să se ţină seama de ceea ce se întâmplă. Fără îndoială, nu poţi să stai departe faţă de realitate. Mai ales în ultimul timp, în ultimii 10-15 ani, când se constată erori deosebite din punct de vedere logic, atât în presa vorbită, vizuală, cât şi în cea scrisă care, sigur, mă lezează, mă supără. Au fost scrise câteva lucrări în care au fost analizate şi astfel de «păcate» ilogice, chiar colegi de-ai mei de la universitate au publicat lucrări în care au atras atenţia asupra acestor probleme. Pe lângă aspectele de ordin logic apare şi decăderea corectitudinii limbajului, în special în presă, unde s-a simplificat foarte mult”, conchidea prof. univ. dr. acad. Teodor Dima.

Peste toate acestea, memoria unui mare profesor universitar din Iași a fost dată uitării.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`