Din toamna aceasta, la Cinema Ateneu din Iași și în cinematografele de artă partenere din Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe și Timișoara vor putea fi urmărite filme europene deosebite, unele premiate internațional, care nu pot fi văzute altfel în România, titluri special alese pentru copii și tineri, complementate cu ateliere educative, filme maghiare care s-au remarcat recent, producții accesibilizate pentru nevăzători, precum și filme atent alese pentru seniori, toate parte din proiectul cultural Cinema Together – primul proiect câștigător în rețeaua cinematografelor de artă Europa Cinemas cu parteneri doar din România.
Prin Cinema Together mai multe categorii de public își pot regăsi preferințele cinefile, inspirația sau pot avea în sfârșit un motiv de a veni la cinema, simțindu-se incluși: cinefilii dornici de a descoperi filmele despre care se discută la nivel internațional, dar care nu au distribuție în țară, părinții care vor filme cu adevărat instructive și sensibile pentru copiii lor – pentru preșcolari, spre exemplu, titluri non-verbale (fără subtitrări care trebuie citite), tineri dornici să experimenteze pe marele ecran experiențe aliniate vieții lor, persoanele cu deficiențe de vedere ale căror experiențe culturale sunt restrictive sau seniori în căutarea unor titluri mai deosebite.
Filme premiate care nu au distribuție în România și evenimente mai variate la Cinema Ateneu din Iași, în cadrul proiectului Cinema Together
Proiectul este finanțat de rețeaua de cinematografe de artă Europa Cinemas și Creative Europe Media Desk. Cinematografele de artă partenere alături de Cinema Ateneu din Iași sunt: Cinema Victoria din Cluj-Napoca (inițiator proiect), Cinema Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, iar ca și colaborator se alătură și Cinema Victoria din Timișoara.
Săptămâna aceasta, între 8-9 noiembrie, vor avea loc primele proiecții sincronizate din proiect între Iași, Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe și anume: comedia Încă două lozuri (r. Paul Negoescu) va fi difuzată într-un format accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere, prin utilizarea aplicației Movie Reading. La Cinema Ateneu proiecția va avea loc joi, 9 noiembrie, de la ora 19:00. Accesibilizarea filmului este oferită de Fundația Cartea Călătoare. Următorul film accesibilizat și pregătit pentru a fi distribuit în toate cele trei cinematografe este: De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin (r. Carla-Maria Teaha).
Biletele pentru proiecția filmului Încă două lozuri sunt puse în vânzare pe https://cinemaiasi.ro/film/inca-doua-lozuri/, iar tot acolo se găsesc și informațiile pentru utilizarea aplicației. Proiecția este destinată și publicului larg.
Cinema Together este un proiect finanțat de Europa Cinemas și Creative Europe Media Desk și implementat între 2023-2024.