International

Finlanda nu va mai primi gaz de la Rusia, începând de pe 21 mai 2022

Publicat: 20 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Finlanda nu va mai primi gaz de la Rusia începând de pe 21 mai 2022

Livrările de gaze rusești către Finlanda se vor opri la ora 7:00, ora Moscovei, pe 21 mai, potrivit companiei de gaze de stat Gasum, după ce a primit o notificare corespunzătoare de la Gazprom Export, informează Interfax. Anunțul vine în contextul în care FInlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a intra în NATO.

În zilele următoare, în timpul sezonului estival 2022, operatorul va furniza clienților săi gaze naturale din alte surse – prin conducta Balticconnector din Estonia.

Compania de stat Gasum nu a acceptat cererea părții ruse

După cum s-a raportat, Gasum nu a acceptat cererea părții ruse de a trece la un nou sistem de plată a gazelor și intenționează să depună un proces în arbitraj.

La 31 martie, președintele Federației Ruse a semnat Decretul nr.172 „Cu privire la o procedură specială pentru cumpărătorii străini de a-și îndeplini obligațiile față de furnizorii ruși de gaze naturale”. În conformitate cu documentul, plata pentru gazul gazoductului rusesc furnizat după 1 aprilie 2022 contrapărților străine specificate în decret ar trebui să se efectueze exclusiv în ruble.

În instituția financiară autorizată – Gazprombank – conturile speciale de ruble și valută de tip „K” sunt deschise pentru cumpărătorii străini. Un cumpărător străin plătește gazul în moneda contractului, GPB îl vinde pe Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom. În acest moment, obligația de plată a resursei naturale este considerată îndeplinită.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, livrările sunt oprite.

Polonia și Bulgaria, în legătură cu refuzul de a accepta noul sistem de plăți, și-au pierdut deja capacitatea de a primi gaz rusesc.

Finlanda a cerut oficial aderarea la NATO

Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul a fost făcut duminică, într-o conferință de presă susțiută de președintele și premierul de la Helsinki, conform Reuters și BBC. Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre, iar Turcia a transmis că se opune aderării Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, s-a declarat „gata” pentru o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei s-au întâlnit duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri de aderare la NATO.

Anunțul oficial a fost făcut într-o conferință de presă de către președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a spus preşedintele finlandez.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus, la rândul său, că speră că Parlamentul Findandei va confirma în următoarele zile decizia de a aplica pentru aderarea la NATO, iar aceasta se va baza pe un mandat puternic.

„În Finlanda avem încă procesul parlamentar în fața noastră, dar am încredere că Parlamentul va dezbate această decizie istorică cu hotărâre și responsabilitate”, a afirmat premierul Finlandei, citat de BBC.

De altfel, comisia parlamentară de apărare a dat deja undă verde propunerii, transmițând că este cea mai bună opțiune pentru securitatea Finlandei.

Sanna Marian a mai spus că atât ea, cât și președintele Finlandei au fost în contact strâns cu țările membre NATO.

Adauga un comentariu