Prima pagină » Economic Local » Firmele din construcții și industria alimentară din Iași s-au dezvoltat cu 20 de milioane de lei, bani pentru retehnologizare
Firmele din construcții și industria alimentară din Iași s-au dezvoltat cu 20 de milioane de lei, bani pentru retehnologizare

Firmele din construcții și industria alimentară din Iași s-au dezvoltat cu 20 de milioane de lei, bani pentru retehnologizare

05 iun. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Firmele din construcții și industria alimentară din Iași au accesat granturi în valoare de 20 de milioane de lei prin programul IMM Recover – Acțiunea 4.1.1 Bis. Companiile au primit între 50.000 și 500.000 de euro, dar au contribuit cu partea de cofinanțare, cuprinsă între 25 și 60 la sută din valoarea proiectului

Firmele din domeniile construcțiilor și industriei alimentare din Iași au cerut ajutoare financiare cuprinse între 50.000 și 500.000 de euro. Din cei 1.906 potențiali beneficiari înscriși în programul IMM Recover – Acțiunea 4.1.1 Bis, 36 sunt din Iași, fiind eligibili la finanțare. Firmele din sectoarele construcțiilor și industriilor alimentare au cerut banii pentru retehnologizare, proiectele fiind depuse în perioada 25-31 octombrie 2022.

În urma verificării dosarelor depuse de companiile din Iași, firmele din construcții și industria alimentară au accesat granturi în valoare de 20 de milioane de lei, banii fiind virați în conturi pentru retehnologizare. Granturile s-au acordat pentru investiții inițiale sau investiții în favoarea unei noi activități economice destinate retehnologizării, sub formă de ajutor de stat regional, cu respectarea prevederilor legale privind Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei, din 17 iunie 2014, de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat, cu modificările şi completările ulterioare.

Firmele din construcții și industria alimentară din Iași au primit ajutoare financiare

Granturile pentru investiții în retehnologizare pentru refacerea capacității de reziliență sunt acordate pentru modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare.

De asemenea, beneficiarii folosesc banii pentru dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT și pentru tranziție verde, inclusiv pentru eficiență energetică necesară activității de producție și servicii, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente. Granturile au o valoare cuprinsă între 50.000 și 500.000 de euro, în limita de maxim cinci ori a cifrei de afaceri realizate în exercițiul financiar 2021.

Cofinanțarea proprie a beneficiarilor se asigură în procent de 30-60 la sută pentru întreprinderi mijlocii, respectiv 25-50 la sută pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în funcție de regiuni. Bugetul alocat pentru această acțiune a fost de 290 de milioane de euro. Plățile către beneficiarii din Iași și din restul țării continuă până la finalul acestui an. Femeile din Iași au investit fonduri de la stat în dezvoltarea afacerilor.

Ieșenii primesc banii în programul Start-Up Nation

Antreprenorii din Iași au semnat contractele de finanțare din programul Start-Up Nation. Jumătate din cele 320 de dosare au fost evaluate de specialiști, iar un sfert au semnat deja contractele. Din această lună ar trebui să intre banii în conturile beneficiarilor, 40.000 de euro pentru fiecare proiect. Antreprenorii din Iași trebuie să treacă prin mai multe etape pentru a primi banii.

După ce primesc decizia privind acceptarea de principiu la finanțare, ieșenii trebuie să respecte mai mulți pași, respectiv să acceseze aplicația informatică Granturi IMM Recover, de unde descarcă acordul de finanțare, îl semnează cu semnătură electronică, îl reîncarcă și apoi îl transmit în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit).

Pe de altă parte, firmele din construcții și industria alimentară din Iași s-au dezvoltat cu 20 de milioane de lei, bani pentru retehnologizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024