Actualitate

Flăcările au pus stăpânire pe muntele Pietricica din Piatra-Neamț. Incendiul s-a extins aproape de locuințe. Salvatorii au intervenit la fața locului, printre care și pompieri ieșeni – Galerie Foto, Update

Publicat: 30 nov. 2021

Luni, 30 noiembrie 2021, un incendiu a izbucnit în municipiul Piatra- Neamț. Muntele Pietricica a fost acaparat de flăcări. Există riscul ca incediul să ajungă la locuințe, la o mănăstire la fondul forestier din vecinătate din cauza vântului care îngreunează eforturile pompierilor.

Pe lângă pompierii din județul Neamț la fața locului se deplasează și echipaje din Iași, de la Detașamentul 2, dar și din Bacău.

Ce au transmis reprezentanții ISU. Incendiul din Piatra Neamț a fost lichidat

UPDATE: „În jurul orei 22:26, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în municipiul Piatra Neamț, pe muntele Pietricică.
Incendiul se manifesta cu flacără deschisă pe o suprafață mare, existând posibilitatea propagării la mai multe locuințe, la o mănăstire (Mănăstirea Pietricică) și la fondul forestier (condiții meteo nefavorabile, vânt puternic).
Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit forțe și mijloace de la:
– ISU Neamț cu 8 autospeciale, 7 autoturisme de serviciu, 2 microbuze cu 147 militari,
– ISU Bacău cu 3 autospeciale de stingere cu 13 miltari,
– ISU Iași cu 2 autospeciale de stingere cu 7 militari,
– 45 de  lucrători de la Direcția Silvică (Ocoalele Silvice de la Vaduri, Gârcina și Roznov),
– 25 angajați de la Primăria Piatra Neamț (BMSU, Publiserv și Salubritas) și
– voluntari.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 01:20.
A ars vegetaţie uscată pe o suprafață de aproximativ 20 ha.
În această seară au rămas pentru supravegherea zonei două echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și 8 lucrători de la Ocolul Silvic Vaduri.
Cauză probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire.
Forțe și mijloace de la IPJ, IJJ și Poliția Locală au intervenit în sprijinul forțelor de intervenție pentru desfășurarea în bune condiții a misiunii de stingere”, au transmis reprezentanții ISU Neamț.

UPDATE: „Ora 00.30: Mai sunt câteva puncte izolate cu foc încă aprins. Incendiul a fost redus considerabil, dar pompierii vor rămâne aici până cand vor reuși sa stingă complet focul și vor constata că nu mai există riscuri. Vântul cumplit nu e deloc de ajutor…
Le mulțumesc încă o dată pentru profesionalism și intervenția foarte promptă 🙏
Dragi pietreni,
Incendiul de pe Pietricica a fost domolit și nu mai reprezintă un pericol. Le mulțumesc echipelor de pompieri care au intervenit prompt și profesionist, reușind sa domolească rapid focul, chiar și în aceste condiții de vânt puternic, și sa preîntâmpine o tragedie cumplită.
Este un incendiu de vegetație, dar există mai multe variante privind sursa lui – autoritățile ne vor spune la momentul potrivit.
Important este că situația este sub control în acest moment. Sunt aici, împreună cu pompierii, vă voi anunța dacă apar informații noi. Sper ca focul să fie stins complet în curând”, a scris primarul municipiului Piatra Neamț pe o rețea de socializare.

Accesul a fost restricționat pe mai multe străzi, după ce un incendiu puternic a izbucnit la Muntele Pietricica

A fost restricționat accesul pe mai multe străzi.

„Pentru localizarea și lichidarea incendiului intervin forțe și mijloacede la Detașamentul Piatra Neamț. Au fost solicitate forțe și mijloace de la Detașamentele de pompieri din Roman și Târgu Neamț”, a transmis ISU Neamț.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași au transmis că:

„Există posibilitatea propagării incendiului la locuințe, la o mănăstire și la fondul forestier. Condițiile meteo sunt nefavorabile, pentru că vântul bate cu putere”

De asemenea, reprezentanții Poliției Locale au transmis că sunt prezenți la locul incendiului pentru a se asigura că cetățenii sunt în siguranță.

„Arde simbolul orașului Piatra Neamț! Trist! Dar suntem acolo să ne asigurăm că toți cetățenii care locuiesc în apropiere vor fi în siguranță. Mai mult, oferim sprijinul de care este nevoie, echipajelor ISU Neamț”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Neamț.

Nu este exclusă posibilitatea ca locuitorii din zonă să fie evacuți. În unele zone ale municipiului, rețelele de electricitate nu mai funcționează. Focul este vizibil din cea mai mare parte a orașului Piatra Neamț.

La Mănăstirea Pietricica, s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială, pentru a evita propagarea incendiului.

Revenim cu detalii

Comentarii
Adauga un comentariu