Actualitate

Floarea din fereastra care lupta contra unei maladii nemiloase. Ce proprietati are muscata rosie

Publicat: 22 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Floarea din fereastra care lupta contra unei maladii nemiloase. Ce proprietati are muscata rosie
Ce proprietăți are mușcata roșie

Ce proprietăți are mușcata roșie. Toți iubitorii de flori de apartament au și mușcate în casă, însă puțini știu că este și o plantă medicament.

Toată lumea are această floare în fereastră, dar știai ce proprietăți miraculoase are? Puțini știu asta despre mușcată! Vei rămâne surprins!

Mușcata roșie – Geranium – este una dintre cele mai frumoase și mai populare plante pe care românii le au la ferestre. Pe lângă frumuseţea ei plină de farmec şi energie, muşcata este şi o fenomenală plantă-medicament.

Ce proprietăți are mușcata roșie

Puțini știu că mușcata roșie conţine flavonoide. Aceste substanţe sunt folositoare în prevenirea şi tratamentul cancerului, dar și al HIV, datorită proprietăţilor antioxidante puternice.

Mușcata mai are proprietăți antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.

„Binecunoscute ca plante de apartament, muşcatele au proprietăţi curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale şi antiinflamatorii. În scop terapeutic, de la muşcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne şi florile”, a explicat dr. Daniela Stan, medic de familie.

Mai puternică decât usturoiul

În medicina populară, muşcata se foloseste încă din secolul XVI.

Dintr-o varietate foarte largă de mușcate, cel mai mare efect terapeutic îl are muşcata cu frunze mari, palmate.

Savanţii au constatat că în lupta cu bacteriile, muşcata depăşeşte puterea usturoiului şi a cepei.

Ce se folosește de la mușcată

Pentru prepararea reţetelor medicale, se folosesc nu numai frunzele şi florile, dar şi rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpinile desfrunzite.

Rădăcinile se spală şi se folosesc imediat sau se usucă şi se păstrează în pungi de hârtie.

Rădăcinile plantei sunt bogate în glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substanţe tanante. Iar în frunze sunt depozitate acid ascorbic (vitamina C), carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.

Hipertensiune arterială, tulburări nervoase, iritabilitate

Se pune o lingură de frunze proaspete tocate de mușcată într-un pahar de apă clocotită. Se ține într-o baie de apă timp de 5 minute. Se lasă o oră și se strecoară. Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi cu 15 minute înainte de masă. Cursul de tratament durează o săptămână.

Ce proprietăți are mușcata roșie. Tratează durerile de dinți

Aplică o frunză de mușcată pe obraz, pe partea unde doare dintele, pentru 20 de minute. Dacă reapare durerea, puteţi repeta.

Conjunctivita, blefarita

O lingura de frunze sau flori de mușcată mărunţite se toarnă într-un pahar de apă clocotita şi se lasă timp de o oră. Se strecoară, se storc resturile și se spală ochii. Puteţi folosi infuzia pentru comprese.

Ce proprietăți are mușcata roșie. Dermatite, eczeme

Se toarnă 2 ceşti de apă clocotită peste 3 linguri de frunze sau flori mărunţite și se lasă timp de 2 ore. Se strecoară și infuzia poate fi folosită pentru spălări şi comprese.

Furuncule, ulcere, plăgi purulente

Se toarnă apa clocotită asupra frunzei de muşcată, se răcește și se aplică pe zona afectată a pielii. Asigurați un bandaj . Schimbaţi bandajul de două ori pe zi.

Mușcata nu poate fi utilizată dacă sunteți hipersensibil, la o vâscozitate mare a sângelui, atonie intestinală.

Adauga un comentariu