Prima pagină » National » Floarea Națională a României este Bujorul. Legea, adoptată în Parlament

Floarea Națională a României este Bujorul. Legea, adoptată în Parlament

27 sept. 2022, 17:49,
în National

În Japonia, cireșul este floarea națională. Olanda are ca floare națională laleaua, Franța – crinul alb, iar Spania – garoafa roșie. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care bujorul este declarat Floare Naţională a României.

„Asociat în tradiția și cultura românească cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele, bujorul româneasc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații. Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile”, se arată în expunerea de motive.

Legea adoptată de Parlament prevede că „se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României”.

Se va organiza anual, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, autoritățile locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc, iar Consiliile Judeţene pot înfiinţa şi întreţine mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București a lansat o campanie de strângere de semnături pentru nominalizarea bujorului ca floare națională a României.

‘’Avem foarte multe argumente în direcția aceasta, vom lansa un program de strângere de adeziuni. România are nevoie de o floare națională și considerăm noi că bujorul este planta, floarea cea mai reprezentativă pentru acest lucru’’, declara Florin Stănică, prorectorul USAMV București, în urmă cu mai mult timp.

Specie protejată

Bujorul românesc (Paeonia peregrina) este o plantă perenă cu tulpină înaltă de 30-50 de centimetri. Florile cu diametrul de 7-13 cm, de un roșu închis, sunt mai puțin larg deschise ca la alte specii și au filamente roze ori roșii.

Bujorul românesc se găsește (sporadic) în zona de stepă până în zona pădurilor de stejar din județele Dolj, Giurgiu, Constanța, Tulcea și Vaslui. Este o specie protejată, arată Ministerul Mediului.

Planta se găsește cu precădere în pădurile de stejari și foioase amestecate (Quercetalia pubescentis).

În data de 15 mai este sărbătoarea bujorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`