În aceste momente, președintele PNL, Florin Cîțu a vorbit despre faptul că veniturile românilor trebuie să crească peste tot. Acesta a precizat faptul că nu ia în calcul creșterea doar a anumitor venituri. Acesta a mai vorbit și despre reducerea TVA din 2016, moment în care inflația a crescut:
Propun măsuri prin care creștem veniturile tuturor românilor. PNL va susţine o măsură care să crească veniturile. Trebuie să ne gândim la o soluție de creștere a veniturilor tuturor românilor. Dacă vrem să îi ajutăm, asta este soluția. Ideea este să ne gândim la o soluție pentru a crește veniturile tuturor românilor, dacă vrem să-i ajutăm soluția este să scădem contribuțiile. Dacă vrem să ajustăm rata inflației, atunci trebuie să scădem contribuțiile. Dacă reducem TVA, rata inflației scade automat. Dacă reducem TVA-ul de la 24 la 20, inflația va scădea cu 2 puncte procentuale. Bineînțeles că vom discuta și în coaliție, vreau să văd prima dată ce propunere vine de la Ministerul Finanțelor, dar trebuie să fie o măsură care să ajute veniturile tuturor românilor”, a spus Florin Cîțu.
Sunt miliarde de euro care așteaptă să fie investiți din PNRR
În altă ordine de idei, Florin Cîțu menționează faptul că sunt miliarde de euro care așteaptă să fie investiți. Miliarde de euro din PNRR care au dobândă zero sau nu trebuiesc să fie returnați. Președintele PNL face referire și la faptul că inflația ar putea ajunge la 10%, iar acest lucru ar dăuna economiei. O altă problemă abordată de fostul premier este creșterea taxelor. Cîțu nu susține o măsură de acest gen pentru că s-ar putea dovedită a fi nocivă pentru economie din România. La capitolul creșterii taxelor locale, fostul premier consideră că acest lucru îi revine fiecărei autorități locale:
Avem 14 miliarde de euro de la UE, mai avem incă vreo 14 cu împrumut zero. Trebuie să investim banii. Avem resurse la buget. Nu este ceva care să nu fi fost luat în calcul. Repet, scopul este de a-i ajuta pe toţi românii care lucrează, nu numai pe cei din sectorul bugetar.
Vom discuta şi în coaliţie, să vedem ce propuneri vin de la Ministerul Finanţelor. Orice propunere venită doar de a crește veniturile în sistemul bugetar nu este binevenită. Trebuie să creștem veniturile tuturor românilor. Ca principiu, noi vrem să nu creăm mai multe tipuri de TVA. Putem să ne gândim la o reducere a TVA la 17%. Mă gândesc că trebuie să ajutăm pe toată lumea. Dacă vrem reducerea TVA trebuie să luăm o măsură pentru toată lumea. Inflația va fi peste 10%. Discuția despre creșterea taxelor o fac persoanele care nu au o înţelegere a domeniului. Am dovedit faptul că se poate avea creștere atunci când reduci din taxe. Cel mai simplu este să îi întrebăm pe cei de la Comisia Europeană despre o optomizare. Dacă se poate face (creșterea pensiilor, salariilor) se va face. Vrem să îi ajutăm pe cei din sectorul privat, nu numai pe cei de la buget. Atenție, aceștia plătesc taxe și impozite, deci sunt îndreptățiți. Creșterea taxelor locale este o opțiune a autorităților locale. Cine se gândește să introducă o taxă nou, nu înțelege cum funcționează domeniul, nu înțeleg ce efecte ar fi. Banii din contribuții se duc la bugetul de stat. Guvernul alocă acei bani. Sunt 14 miliarde de euro care ne așteaptă, care stau gratis. Ai bani să crești salarii și pensii.
Virgil Popescu nu va fi demis
În încheiere, Florin Cîțu a precizat faptul că Virgil Popescu nu va fi demis și că PSD a înțeles faptul că orice soluție vine de la Guvern?
Nu există niciun risc ca Virgil Popescu să fie remaniat din funcție. Îmi pare bine că PSD a înțeles că soluția vine de la Guvern. Guvernul va veni cu 1, 2 soluții în Coaliție. Deciziile și soluțiile trebuiesc să vină din Guvern.
Asta în condițiile în care în spațiul public au apărut mai multe informații precum că social democrații i-ar cere demisia/demiterea lui Virgil Popescu. Altfel spus, Purtătorul de cuvânt al Guvernului României a precizat că singura persoană care poate decide remanierea unui ministru este premierul Nicolae Ciucă.