Actualitate

Florin Cîțu dă vina pe Guvernul PSD pentru împrumuturile făcute

Publicat: 11 iul. 2020
ALT=
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că liberalii se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile făcute de Guvernul PSD. Cîțu arată că actualul Executiv se împrumută la dobânzi mai mici, ceea ce arată încrederea instituțiilor financiare în Guvern.

”România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști.

Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Diferențe la nivelul dobânzilor

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare.

În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut.

Că să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economică peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem.

Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru TOATĂ LUMEA că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflației și urmează SĂ SCADĂ și dobânzile.”, scrie Florin Cîțu.

Ce avere are Florin Cîţu!

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, se poate lăuda cu o avere are un apartament de 130 mp în Capitală, jumătate dintr-o casă din Vâlcea. Acesta mai are pe numele său două terenuri în afara Bucureştiului, dar deţine jumătate din fiecare. În conturi, are 400.000 de lei, iar în ce priveşte veniturile, anul trecut a obţinut aproape 300.000 de lei. Şeful de la Finanţe are, însă, şi datorii.

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu deţine jumătate dintr-un teren agricol, în suprafaţă de un hectar, situat în comuna Goleşti din judeţul Vâlcea. Terenul a fost obținut în anul 2014 prin donaţie. De asemenea, Cîţu mai are jumătate dintr-un alt teren, dar forestier, cu o suprafaţă de 75 de hectare, aflat tot în judeţul Vâlcea, dar în comuna Voineasa. Terenul este din 2013 şi e obţinut tot prin donaţie.

Două terenuri și o casă

La ambele terenuri, Florin Cîţu este titular numai pe jumătate, restul fiind pe numele lui George Cîţu, fratele său. Ambele terenuri sunt obţinute prin donaţie de la părinţii lor, Elena şi Vasile Cîţu.

În ce priveşte clădirile, liberalul Florin Cîţu are un apartament de 130 de metri pătraţi în Capitală, în sectorul 2. Acesta este proprietate personală şi este cumpărat în anul 2007, prin credit.

De asemenea, ministrul Finanţelor mai este proprietarul a jumătate dintr-o casă de locuit din Vâlcea, comuna Goleşti, în suprafaţă de 130 de metri pătraţi. Casa este dobândită în anul 2014 şi a fost, de asemenea, donată de părinţi.

Cât privește veniturile obținute, şeful de la Finanţe are 400.000 de lei, bani depozitaţi într-un cont bancar. Mai mult, ministrul de Finanțe a câştigat în anul 2019 puţin peste 122.000 lei din activitatea de senator al PNL şi aproape 30.000 de lei, ca ministru al Finanţelor Publice. Adică, un venit total de circa 150.000 de lei.

Comentarii
  • Ba Catzu da „imprumuturile” facute de Ceausecu cand le acoperi ??? Ba parsivule sper sa exite in viata ta suferinta exact cate produci tu ba …. plus dobinda la ea.

  • Ceausescu si-a acoperit imprumuturile, e drept pe spinarea poporului,dar a si lasat lucruri precum barajele, hidrocentrale,centrala Cernavoda,irigatii,canalul Dunare-M Neagra,,blocuri,unitati industriale,autosrazi,Casa Poporului,etc.in care se lafaie acum diversi neaveniti,etc.Ca sunt bune sau nu istoria va vorbi.De la Catu vor ramane cele 75 Ha de teren la munte,ale lui si numai ale lui, obtinute in mod dubios, datoriile pe care le face,nu stiu la cat se va opri,pe care le va plati poporul roman fara a avea ceva palapabil pentru el,alocatii salarii si pensii micsorate.Se vor regasi bogatii la cativa liberali imbuibati peste noapte.Daca ei acum sunt in deficit,fara a plati inca,alocatiile pensiile,care au spus clar la inceputul anului ca sunt trecute in buget ,imi inchipui ce dezastru va fi la sfarsitul anului,evident,daca raman acesti galbejiti la guvernare.Si atunci ne vom intreba, cine e mai bun Ca Catu?

  • @ Gabriel …eu am pus „imprumuturile lui Ceausecu” in ghilimele tocmai ca sa fiu ironic .. pt ca Cuie Matzu mereu da vina pe altii si imprumuta niste sume astronomice ca sa aiba de unde fura fara numar lepra galbena. Practic Catzu a imprumutat atat de mult ca daca aveam datorii de la Decebal incoace si tot le acoperea. Deci exact ce ai descris tu am vrut eu sa spun, doar ca in tenta ironica 🙂

  • Dl Catu, când ați guvernat cu PSD pe cine dădeați vina?Nu cumva incompetenta guvernului PNL e de vina?Va zgârciți să dați banii pensionarilor și copiilor.Rusine să va fie!

  • Am impresia ca acest guvern este o pandemie mult mai mare decat cea reala.Acest Catu numai prin gestul pe care l-a facut de a lua propriul dosar cu cele 75 hapentru a si-l rezolva,,inseamna ca are ceva de ascuns.Daca era un stat normal,Catu trebuia dat afara imediat si cercetat pentru acest abuz.Asta inseamna ca acolo exista o cloaca pandemica,o incrangatura periculoasa pentru societate.Sa ne aducem aminte ca si in criza din 2009,s-au taiat,salarii,pensii,s-au facut si imprumuturi,dar acei bani s-au folosit pentru retrocedari indoielnice,de tipul cum are Catu 75 ha.Acesti indivizi,incep sa se imbogateasca cu mai multi bani,decat investesc in combaterea pandemiei.Un guvern ilegitim,la fel ca si guvernul Boc sau Ciolos,toti avand aceeasi caracteristica,praduirea tarii,urmarirea in exclusivitate a intereselor personale,fara a tine cont de interesul tarii si culmea nici macar a partidului din care faceau parte.Toate aceste partide, ca un factor comun au fost sustinute cu multa indarjire de niste presedinti indoielnici,cu multe bube,Basescu,Iohanis de la vremea respectiva.

Adauga un comentariu