Actualitate

Florin Cîțu dă vina pe Guvernul PSD pentru împrumuturile făcute

Publicat: 11 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu dă vina pe Guvernul PSD pentru împrumuturile făcute
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că liberalii se împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile făcute de Guvernul PSD. Cîțu arată că actualul Executiv se împrumută la dobânzi mai mici, ceea ce arată încrederea instituțiilor financiare în Guvern.

”România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști.

Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Diferențe la nivelul dobânzilor

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscală nu o să mai fie o sursă de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate măsurile pe care le luăm, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv.

Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare.

În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin trecut.

Că să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economică peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem.

Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru TOATĂ LUMEA că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflației și urmează SĂ SCADĂ și dobânzile.”, scrie Florin Cîțu.

Ce avere are Florin Cîţu!

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, se poate lăuda cu o avere are un apartament de 130 mp în Capitală, jumătate dintr-o casă din Vâlcea. Acesta mai are pe numele său două terenuri în afara Bucureştiului, dar deţine jumătate din fiecare. În conturi, are 400.000 de lei, iar în ce priveşte veniturile, anul trecut a obţinut aproape 300.000 de lei. Şeful de la Finanţe are, însă, şi datorii.

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu deţine jumătate dintr-un teren agricol, în suprafaţă de un hectar, situat în comuna Goleşti din judeţul Vâlcea. Terenul a fost obținut în anul 2014 prin donaţie. De asemenea, Cîţu mai are jumătate dintr-un alt teren, dar forestier, cu o suprafaţă de 75 de hectare, aflat tot în judeţul Vâlcea, dar în comuna Voineasa. Terenul este din 2013 şi e obţinut tot prin donaţie.

Două terenuri și o casă

La ambele terenuri, Florin Cîţu este titular numai pe jumătate, restul fiind pe numele lui George Cîţu, fratele său. Ambele terenuri sunt obţinute prin donaţie de la părinţii lor, Elena şi Vasile Cîţu.

În ce priveşte clădirile, liberalul Florin Cîţu are un apartament de 130 de metri pătraţi în Capitală, în sectorul 2. Acesta este proprietate personală şi este cumpărat în anul 2007, prin credit.

De asemenea, ministrul Finanţelor mai este proprietarul a jumătate dintr-o casă de locuit din Vâlcea, comuna Goleşti, în suprafaţă de 130 de metri pătraţi. Casa este dobândită în anul 2014 şi a fost, de asemenea, donată de părinţi.

Cât privește veniturile obținute, şeful de la Finanţe are 400.000 de lei, bani depozitaţi într-un cont bancar. Mai mult, ministrul de Finanțe a câştigat în anul 2019 puţin peste 122.000 lei din activitatea de senator al PNL şi aproape 30.000 de lei, ca ministru al Finanţelor Publice. Adică, un venit total de circa 150.000 de lei.

Adauga un comentariu