Florin Cîțu face împrumuturi pe bandă rulantă pentru România. Ministerul Finanțelor Publice a împurumutat o sumă colosală. 1.623 miliarde de lei au fost luați de la bănci prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Ministerul Finanțelor au atras 1.023 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 91 de luni, la un randament mediu de 3,87%. 600 de milioane de lei au fost împrumutați printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, la un randament de 3,05%.
A fost suplimentat plafonul IMM Invest: Ludovic Orban vrea 20 de miliarde
A fost suplimentat plafonul IMM Invest. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat suplimentarea plafonului IMM Invest. Cîțu se așteaptă ca banii din actualul plafon să se epuizeze în scurt timp.
„Suntem dispuși să suplimentăm plafonul pentru IMM până la 20 de miliarde și mai sus. La rectificare sunt sigur că va trebui să suplimentăm, până atunci se epuizează plafonul’. a declarat Florin Cîțu în ședința de Guvern de astăzi.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, consideră că programul IMM Invest a avut un succes „incontestabil”. Potrivit minsitrului Finanațelor, până la acest moment au fost acordate aproximativ 7,2 miliarde de lei. Numărul total al firmelor care au beneficiat de acest program este de peste 8.300.
„Până acum: 8.368 de firme. 7.2 miliarde lei credite acordate. Un record absolut! Deja creditele prin IMM Invest reprezintă 10.5% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rata lunară de creștere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună”, a scris ministrul Finanțelor, pe Facebook.
Ministrul de finanațe consdieră că programul IMM Invest „este cel mai important program pentru IMM-uri din ultimii 30 de ani”.
A fost suplimentat plafonul IMM Invest:Acuzații grave din partea PSD
Reprezentanţii PSD consideră că toate măsurile adoptate de Guvernul Ludovic Orban sunt inutile, programul nefiind gândit așa cum ar fi trebuit.
„Preşedintele Klaus Iohannis şi liberalii fac din planul relansării economice a ţării o sindrofie într-un restaurant de lux“, au scris social-democraţii pe pagina de Facebook a partidului.
Aceştia atrag atenţia că programul IMM Invest nu a fost gândit așa cum ar fi trebuit:
„IMM Invest a fost croit strâmb. 60.000 de firme de subzistenţă nu au primit niciun ajutor, fiind respinse din start de bănci”, precizează reprezentanții PSD.
Aceștia susțin că PNL îşi lansează un program electoral care nu salvează pe nimeni dintre cei care chiar suferă în economia românească. Mai mult, social-democrații cred că amânarea măsurilor de relaxare din 1 iulie îngroapă definitiv turismul şi industria HORECA.
„S-au întors două milioane de români în ţară, noi deja având 470 de mii de locuri de muncă distruse şi 140 de mii de contracte suspendate în nici 100 de zile. Şomajul erupe, nivelul de trai suferă, dar liberalii mai trag un chef la un club de fiţe”, se mai arată în mesajul transmis de social-democraţi.
Adresabilitate foarte mică
Senatorul PSD Radu Oprea a consideră că numărul de IMM-uri finanţate prin acest program este unul foarte mic.
Oprea crede că modificarea pentru a patra oară a programului IMM Invest arată că lucrurile nu sunt bine făcute și că au avut nevoie de foarte multe modificări.
„Ceea ce ne spunea domnul ministru Florin Cîţu, săptămâna trecută, ca o mare realizare, că au reuşit finanţarea a peste 8.000 de firme, arată a fi de fapt un mare eşec. Mă gândesc la numărul total de firme – peste 600.000 – şi, dacă facem un simplu calcul aritmetic, vedem că de abia au atins 1,33 % din numărul total de firme pentru finanţare, Dacă facem un calcul şi mai atent, vedem că ponderea din PIB a finanţărilor nu trece de 0,6 %. Puţin, foarte puţin“, spune Radu Oprea.