National

Florin Cîțu nu renunță la reducerea TVA-ului și a contribuțiilor

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu nu renunță la reducerea TVA-ului și a contribuțiilor
Florin Cîțu

Florin Cîțu a precizat faptul că, pentru a evita o criză majoră, Guvernul trebuie să reducă TVA-ul dar și contribuțiile. Președintele PNL a mai menţionat faptul că propunerea PSD, cea de plafonarea sau reglementarea prețurilor la energie nu sunt soluții reale.

Oricum, în ultimele săptămâni sunt tensiuni mari în Coaliție pe aplicarea unor măsuri pentru a mai sista din scumpirile din ultima perioadă. Social democrații susţin unele măsuri cum ar fi plafonarea prețurilor la alimentele de bază, în schimb ce liberalii se împotrivesc.

Florin Cîțu vrea reducerea TVA-ului şi a contribuțiilor

Așadar, președintele PNL a vorbit despre creșterea PIB-ului dar și despre faptul că, pentru a preveni o criză majoră este necesară reducerea TVA-ului și a contribuțiilor. Acesta este de părere că măsurile sunt extrem de bune și că în trecut s-a văzut eficiența unor astfel de decizii:

„Acum avem o creșetere și vă spun că datele sunt parțiale. Estimările mele duc spre 6%, Oricum e un punct procentual în plus. Încetinirea din final de an… avem un Guvern nou. Dacă cineva vrea să ia în calcul măsurile mele, dacă nu toate (n. r.: evenimentele) vor putea duce la o criză majoră”, a spus Cîțu.

Măsurile de reducere a TVA au fost eficiente în trecut

„Propunerile pe care le fac prin experiența pe care o am. Dacă vrem să nu intrăm în criză majoră acelea sunt măsurile: reducerea TVA și a contribuțiilor. Mai mult: important e ca deficitul bugetar să rămână la 5,4%.  Ne ducem în 2008 și 2016. În 2010 a fost creșterea și a fost văzută în inflație. Când vorbim de TVA general se vede în toate sectoarele”, a conchis Cîțu.

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie nu sunt măsuri bune

Florin Cîțu consideră că o eventuală plafonare a prețurilor la energie și la alimente ar rezolva parţial problemele. Președintele PNL menţionează faptul că soluțiile ar genera un efect pe termen scurt și că este nevoie de investiţii:

”Eu știu, de la disucțiile la care am participat: înțelegerea a fost ca atunci când Guvernul are soluțiile pregătite, să vină să le prezinte. Nu a fost niciun deadline.

Eu vă spun doar atât: reglementare, plafonare nu reprezintă soluțiile pe termen lung. Asta înseamnă doar să bagi gunoiul sub preș! Soluția pe termen lung o reprezintă investițiile și este nevoie de un acord transpartinic pentru a înveşti pe termen lung”, a spus Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu dorește plafonarea prețurilor la alimentele de bază

În schimb, odată cu scumpirea alimentelor de bază, Marcel Ciolacu a anunțat că se impune luarea unei decizii de plafonare a acestora. Liderul social democrat este de părere că reglementarea prețului energiei trebuie să fie impusă pentru a mai opri din scumpirile de pe piață. Desigur, măsura nu este pe placul liderului PNL:

Scumpirile la produsele de bază sunt efectul scumpirilor în energie. Haideţi să vedem, să acţionăm asupra cauzei şi apoi să le luăm gradual şi să acţionăm, în primul rând, în zona de energie. Se merge concomitent. Cauza rămâne în continuare scumpirile din energie. Haideţi să acţionăm la cauză şi să vedem dacă se mai impune o plafonare la preţurile de bază, dacă mai creşte preţul. (…) era de părere Marcel Ciolacu.

Așadar, până la reducerea TVA și a contribuțiilor anunțată de Florin Cîțu, românii vor cumpăra din ce în ce mai scump.

Adauga un comentariu