Actualitate

Florin Cîțu: „Până pe 29 martie, ar trebui să primim 4 milioane de doze de vaccin. Se redeschid restaurantele în București dacă se menține trendul ratei de infectări“ – VIDEO / LIVETEXT

Publicat: 20 ian. 2021
Florin Cîțu cu mască
Florin Cîțu, prim ministrul României

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre campania de vaccinare din România.

„Etapa a doua a început mai devreme. Dacă lucrurile vor merge bine, vom accelera și etapa a treia. Suntem pregătiți cu centrele de vaccinare. Totul depinde de modul în care vom primi vaccinurile. În luna februarie, sper să ajungem la 220.000 de vaccinuri pe săptămână. De săptămâna viitoare vom primi o compensare. Până în 29 martie vor fi 4 milioane de doze. Profesorii sunt în etapa a doua și toți se vor putea vaccina dacă vor dori. Prioritizarea personalului din învățământ o face ministrul Educației și instituțiile respective, nu o facem noi. Din ce știu eu, e o intenție de vaccinare de 50%, nu mi s-au semnalat probleme în acest sens. Poate să o problemă specială, dar ea poate să fie rezolvată“, a spus Florin Cîțu.

„Îmi doresc ca toată lumea să se vaccineze. Îmi doresc să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi. Dar nu depinde doar de noi. Scenariul optimist este de 4,2 milioane de vaccinuri primite până la 29 martie. Așa cum avem programarea făcută astăzi, 70% din populație va fi vaccinată până la sfârșitul lunii septembrie, adică peste 10 milioane de oameni. Din ce știu eu, nu sunt probleme în programarea profesorilor pentru vaccinare. Eu îmi asum numirea secretarilor de stat, la asta m-am referit că îmi asum. Dacă în septembrie, vor fi 10.3 milioane de persoane vaccinate, eu cred că este un succes. România era ieri pe locul 6 în UE la capitolul vaccinare. Nu cred că obiectivul este demisia Guvernului, ci vaccinarea populației. Nu există niciun fel de tensiune cu ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Nu cred că sunt discuții nici între Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță“, a adăugat Florin Cîțu.

Florin Cîțu: „Dacă se păstrează acest trend, putem redeschide HoReCa“

Florin Cîțu a vorbit și despre testări, susținând că în București s-ar putea redeschide restaurantele dacă se continuă trendul descendent de infectări.

„Există o evidență pe fiecare județ în parte în ceea ce privește testarea. Dar se fac teste antigen și acasă. O parte sună la DSP, altele, nu. Tot ceea ce este testat în sistemul medical, este raportat public. Dacă ne uităm la toți indicatorii, o să vedem că lucrurile se îmbunătățesc. Bucureștiul a intrat sub 3 la mie. Dacă se păstrează acest trend, putem redeschide HoReCa. Dacă ar fi după mine, eu aș deschide mâine sectorul HoReCa. Nu depinde de mine“, a adăugat Florin Cîțu.

„Ne trebuie resurse pentru investiții“

Florin Cîțu a vorbit și despre protestele sindicatelor în legătură cu înghețarea salariilor în sistemul bugetar.

„Sunt sigur că miniștrii care coordonează sectoarele din economie au discutat cu liderii sindicatelor care au protestat. România trece printr-o criză economică. Am spus anul trecut că nu este momentul să înghețăm salariile. Ne trebuie resurse pentru investiții. Doar dacă avem creștere economică putem susține nivelul actual de salarizare. Anul acesta trebuie să ne asigurăm că vom face investiții. Am spus-o tuturor, celor din sectorul bugetar, numai cu creștere economică sustenabilă putem susține nivelul actual de salarizare. Întotdeauna sunt dispus să discut cu cifrele pe masă. Toți tragem în aceeași direcție. Fără investiții, nu putem susține nivelul de salarizare. Avem nevoie de o economie performantă. Despre buget vom vorbi la legea bugetului și nu are rost să discutăm acum. Doresc o reformă a administrației locale și cred că putem face asta“, a menționat Florin Cîțu.

 

Adauga un comentariu