Actualitate

Florin Cîțu şi Klaus Iohannis, întâlnire secretă. Condiţia impusă de preşedinte: partidele să ajungă la un acord privind premierul

Publicat: 18 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu şi Klaus Iohannis întâlnire secretă. Condiţia impusă de preşedinte partidele să ajungă la un acord privind premierul
Florin Cîțu și Klaus Iohannis au avut miercuri seară o întâlnire în taină

Miercuri seara, 17 noiembrie 2021, președintele României, Klaus Werner Iohannis şi Florin Citu, preşedintele Partidului Naţional Liberal au avut o întâlnire în secret. Aceştia ar fi discutat despre formarea noii coaliţii de guvernare, potrivit unor surse Antena 3. Întâlnirea a avut loc la insistenţele liberalilor.

Preşedintele i-ar fi impus lui Florin Cîțu o condiţie pentru a se întâlni. Iohannis i-ar fi transmis că nu poate să sacrifice un partid întreg pentru moftul său şi să nu se deplaseze la el până nu are un consens asupra premierului cu celelalte partide.

Întâlnire a BEx PNL, convocată astăzi

Mare parte din Partidul Naţional Liberal au vrut să vină cu o propunere de prim-ministru, alta decât Florin Vasile Cîţu. Însă liderul liberalilor a insistat să fie el cel propus.

Mai mult decât atât, Citu nu şi l-a dorit pe Nicolae Ciucă şi nici că alt prim-vicepreşedinte PNL să fie propunerea de premier a liberalilor, pentru că la acel moment Florin Cîţu avea frică că ar pierde controlul asupra partidului pe care-l conduce.

Ieri a avut loc o întâlnire în format restrâns cu cei patru prim-vicepresedinti ai PNL, dar şi cu alţi lideri importanţi din partid. Toţi cei prezenţi au insistat să convoace o şedinţă de urgenţă pentru a stabili şi desemna un nume de premier, însă Florin Citu ar fi ezitat. În cele din urmă, după întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost convocată o întrunire a Biroului Executiv al PNL pentru astăzi, 18 noiembrie 2021, de la ora 14.00.

Nicolae Ciucă, propus premier de PNL

Mai mulţi membri ai Partidului Naţional Liberal vor avansa numele lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier. În cazul în care va accepta şi el această propunere, se va merge cu ea la negocierile cu Partidul Social Democrat.

Miercuri, 17 noiembrie 2021, Partidul Social Democrat a votat în unanimitate ca Marcel Ciolacu să fie propunerea de premier cu care partidul să meargă în fața președintelui Klaus Iohannis. Mai apoi, Sorin Grindeanu a transmis faptul că această variantă ar fi valabilă doar dacă PNL insistă cu numirea lui Florin Cîţu.

Varianta Nicolae Ciucă drept premier, potrivit unor surse, este agreată şi de social-democraţi. De altfel, Cîţu le-a transmis celor din PNL că astăzi va discuta cu Marcel Ciolacu pentru a tranşa numirea noului şef al guvernului.

Alexandru Rafila, o nouă variantă de prim-ministru

Forin Cîţu este de părere că problema blocajului de la negocierile cu PSD este cauzată de faptul că social-democraţii au dat un vot ca Marcel Ciolacu să fie propunerea de premier. De asemenea, acesta a afirmat ieri că liderul PSD a refuzat ca Alexandru Rafila să fie propus pentru funcția de prim-ministru.

„PNL nu pune condiții. Nu m-ați auzit pe mine ca Marcel Ciolacu să nu fie premier. Colegii nu mi-au cerut convocarea unui BPN. Dacă se vrea un nume, se punea ieri seara. Dacă dorește cineva să convoace BPN-ul poate fi convocat. Dacă o să vină în BPN propunerea cu două nume o să mergem cu două nume. E irelevant cine e de la PNL dacă PSD are prima opțiune de premier. Dacă PSD vrea pe cineva anume de la PNL să vină și să spună. L-am propus pe Rafila, dar Ciolacu nu a fost de acord”, a spus Florin Cîțu.

Marcel Ciolacu a venit astăzi cu un răspuns și i-a transmis președintelui PNL că este de acord cu propunerea ca Alexandru Rafila să fie următorul premier.

 

Adauga un comentariu