Cu siguranta ti se intampla si tie sa faci mai mult piure decat a fost nevoie la o masa. Pentru a nu ajunge in situatia de a-l arunca il poti folosi pentru a pregati niste clatite din piure aurii, perfecte pentru o gustare rapida.
Clatitele din piure de cartofi se fac foarte usor, sunt simple si foooarte bune! Asadar, data viitoare cand faci piure ai grija sa faci in asa fel incat sa iti mai ramana si pentru a incerca clatilele. Aceste clatire cu piure sunt destul de consistente, asa ca e recomandat sa le mananci doar cu crema de iaurt sau crema de branza light.
Pentru a face clatite din piure nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, le faci extrem de rapid si le poti manca chiar si a doua zi, pentru ca sunt minunate si reci.
Iata cum poti sa faci clatite din piure!
Ingrediente:
- 3 cani piure de cartofi
- 2/3 cana branza sau cascaval
- 1 ceapa mica
- 1 ou
- 3 linguri faina
- patrunjel verde
- 1 morcov
- sare
- piper
- ulei
Mod de preparare:
Intr-un castron pune piureul, ceapa taiata marunt, morcovul dat pe razatoare, oul, faina, sare, piper, patrunjelul tocat, condimente dupa gust si amesteca foarte bine. Din compozitia obtinuta formeaza bilute (aproximativ 12), pe care apoi preseaza-le cu palma pentru a deveni plate si a capata forma unor clatite.
Pe o farfurie intinsa pune putina faina si inainte de a pune clatitele in tigaie trece-le mai intai prin faina, pe ambele parti. Prajeste-le la foc mediu pana cand devin aurii. Poti servi clatitele de cartofi cu smantana.
5 greseli pe care le faci cand prepari piure
- Nu speli cartofii inainte
Chiar daca nu-i gatesti cu toti cu coaja, ideal este sa-i speli inainte intr-o oala cu apa rece. Abia apoi sa-i cureti si sa-i pui la fiert.
- Nu sarezi apa
Ca si pastele, cartofii absorb apa si sarea. Daca vrei sa le dai un gust deliicos, este cel mai bun moment in care sa-i sarezi.
- Fierbi gresit cartofii
Daca arunci cartofi taiati cubulete in apa care fierbe, risti ca acestia sa se faca la suprafata si sa ramana cruzi in interior. Cel mai bine este sa-i pui la fiert in apa rece. Apoi, cel mai bine este sa-i fierbi la foc mic, astfel incat sa se faca uniform.
- Folosesti unt topit
Untul trebuie adaugat direct in piure, astfel incat sa se topeasca direct in compozitie.
- Folosesti lapte rece din frigider
Spre deosebire de unt, laptele trebuie sa fie caldut atunci cand il adaugi in piure pentru ca, in caz contrar, raceste cartofii. Iar acestia sunt gustosi doar cand sunt proaspeti si fierbinti.
Truc: in loc sa ii lasi simpli, amestecati doar cu putin lapte/smantana si unt, iti propunem sa incerci retete mai aromate de piure. Incearca 4 retete mai gustoase de piure.