National

Focar de COVID-19 la o fabrică din Cluj: 24 de angajați din 75 testați pozitiv

Publicat: 04 sept. 2020
persoana infectată cu COVID-19 dusa cu taraga din ambulanta
Focar de COVID-19 în comuna clujeană Aghireșu

Un nou focar de COVID-19 a fost depistat la o fabrică din Cluj. 24 de angajați dintr-un total de 75 ai unei fabrici din satul Macău, comuna clujeană Aghireș, au fost infectați cu noul coronavirus, iar fabrica a fost închisă.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudan, a declarat că focarul este activ în comuna Aghireșu, cu 21 cazuri pozitive provenind de la o fabrică de pe raza comunei.

Pe lângă cei 21 de angajați testați pozitiv și care locuiesc în comuna Aghireșu mai sunt alți trei angajați infectați cu COVID-19, dintr-un total de 75 de angajați testați. Activitatea fabricii a fost suspendată pentru o perioadă de 14 zile și spațiile sunt dezinfectate.

Fabrica se ocupă de ambalaje pentru corespondență și sigilii de securitate.

Focar de COVID-19 la o fabrică din Cluj

Mircea Abrudan a precizat că toți angajații fabricii clujene care au fost depistați cu COVID-19 au fost transportați la spitalele din Cluj-Napoca.

„Cei 24 pozitivi vor fi transportați la spitalele Covid din Cluj-Napoca pentru evaluarea medicală, aceștia fiind în prezent asimptomatici. Contacții direcți identificați din ancheta epidemiologică au fost carantinați la domiciliu pentru 14 zile (inclusiv ceilalți 51 de angajați negativi și aparținătorii acestora)”, a precizat Mircea Abrudan.

Prefectul a menționat că în funcție de evoluția focarului se poate ajunge până la carantinarea comunei Aghireșu.

„Măsurile vor fi monitorizate prin intermediul instituțiilor abilitate, urmând ca, în situația în care numărul cazurilor pozitive va crește, să fie luată în calcul măsura carantinării UAT-ului“, a menționat Mircea Abrduan.

Patru focare de COVID-19 în județul Iași

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași, în județul Iași sunt trei focare Covid-19.

Cel mai multe persoane infectate sunt la Institutul de Psihiatrie Socola Iași. secția exterioară Bârnova. La uniattea medicală au fost depistate pozitiv 28 de persoane, dintre care 19 pacienți și 9 cadre medicale.

În aceste condiții, DSP iași a dispus următoarele măsuri: carantinarea etajului II al secției exterioare Bârnova, pacienții pozitivi au fost izolați în 4 rezerve, continuarea testării personalului medical ce deservește etajul unde sunt identificate cazurile pozitive, carantinarea personalului mediu si auxiliar, organizarea circuitelor pentru deșeuri si lenjerie murdară, supravegherea pacienților pozitivi în colaborare cu medic infecționist și reinstruirea personalului privind echipare-dezechipare.

Focar de coronavirus și la Pașcani

Un alt focar de coronavirus luat în evidenț ăde DSP Iași este la un agent economic din municipiul Pașcani. La această firmă au fost testate pozitiv 5 angajați.

Măsurile dispuse de DSP Iași în cazul agentulu ieconomic din Pașcani sunt: salariații confirmați au fost îndrumați către evaluare medicală și izolați, societatea a decis reorganizarea programului de lucru și a circuitelor personalului și intensificarea triajului zilnic al angajaților, dezinfecția zilnică după program a tuturor suprafețelor.

În evidențele DSP Iași mai sunt două focare de COVID-19, unul la Servicii Publice Iași, unde sunt 26 de cazuri confirmate și un agent economic cu profil industrial Iași, unde 32 de cazuri confirmate.

1.365 de cazuri noi de infectare cu coronavirus

Până joi, 3 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 91.256 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 39.275 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.619  pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.365 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 751 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până joi, 3 septembrie 2020, 3.765 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Adauga un comentariu