Actualitate

Focar de pestă porcină la o fermă din Timiș. Prefectul judeţului anunţă că mii de animale vor fi sacrificate

Publicat: 12 oct. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Focar de pestă porcină la o fermă din Timiș. Prefectul judeţului anunţă că mii de animale vor fi sacrificate
Prefectul de Timiş a anunţat că acest focar de pesta porcină este deja ţinut sub control de autorităţi

Focar de pestă porcină anunţat de prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu. Acesta a declarat miercuri dimineaţă, 12 octombrie, că suspiciunea de boală în rândul animalelor din Parţa a fost confirmată şi urmează sacrificarea a 39.000 de animale.

”Din păcate, diagnosticul a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa”, a transmis prefectul de Timiş.

Funcționarul a precizat totodată măsurile drastice ce se vor lua pentru a stopa răspândirea bolii către alte gospodării

Focar de pestă porcină în Timiș

Prefectul de Timiş a anunţat că acest focar de pesta porcină este deja ţinut sub control de autorităţi, care au identificat încă de marţi, 11 octombrie, terenul unde se va realiza îngroparea şi au stabilit procedura de urmat.

”Am convocat pentru astăzi la ora 12:00 Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a definitiva măsurile. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă”, a mai transmis prefectul.

Funcționarul a precizat totodată măsurile drastice ce se vor lua pentru a stopa răspândirea bolii către alte gospodării.

„Ce urmează? Neutralizarea celor 39.000 de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor în condiţii de siguranţă”, a mai spus Mihai Ritivoiu.

Ce măsuri trebuie adoptate pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

În cadrul unui context similar, amintim cum specialiștii din Iași atrag atenția asupra unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine africane. În acest sens, ieșenii trebuie să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă modificări în comportamentul animalelor. Așadar, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași trag un semnal de alarmă asupra faptului că vor fi făcute demersuri drastice, dacă descoperă că măsurile nu sunt respectate. Astfel, se recomandă ca pentru a proteja porcii de PPA, aceștia nu trebuie să intre în adăposturi cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă. Totodată, pentru a dezinfecta, la intrarea în adăpost ar trebui pusă o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică.

Precizăm de asemenea că în primele două săptămâni din luna august 2022 nu au fost înregistrate noi cazuri de mistreți cu pestă porcină africană, însă în ultima perioadă a crescut numărul animalelor moarte din cauza PPA. În acest sens, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au înregistrat 46 de porci mistreți cu PPA.

Luând în considerare experiența medicilor veterinari de până în prezent în legătură cu pesta porcină africană, la porcii bolnavi pot fi observate semne ca moarte rapidă intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5-420C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori, cu sânge) și urdori la ochi. Focarele de pestă porcină africană din gospodăriile ieșenilor au fost închise, însă crește numărul de cazuri la porcii mistreți.

Cu toate acestea, reiterăm faptul că miercuri, 12 octombrie, a fost confirmat un focar de pestă porcină la o fermă din Timiș.

Comentarii
  • E un…mister pe malurile Begăi. La intervale bine calculate, pe acest meleag apare câte-o molimă care afectează principala sursă de hrană, carnea. Ba e gripă aviară, ba e pesă (doar pesta…fără…buda). Nu vi se pare curios? Cum dracu de nu mor…gândacii?

Adauga un comentariu