Actualitate

Focar de rabie într-o localitate din România! Mesaje RO-ALERT transmise către populaţie

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Focar de rabie într-o localitate din România Mesaje RO-ALERT transmise către populaţie
Focar de rabie într-o localitate din România! Mesaje RO-ALERT transmise către populaţie

Alertă sanitară maximă într-o localitate din România. Un focar de rabie a izbucnit, populaţia urmând să primească mesaje RO-ALERT. Un focar de rabie a izbucnit în comuna Apa din judeţul Satu Mare, informează, miercuri, Instituţia Prefectului.

Prefectul Ioan Tibil a convocat, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de rabie la un câine într-o gospodărie din localitatea Apa.

Focar de rabie într-o localitate din România!

După prezentarea situaţiei de către directorul executiv-adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Corneliu Ceică, CLCB a emis Decizia nr. 5/15.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Apa şi zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice.

„Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate.

Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Apa a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om.

De asemenea, s-a decis transmiterea unei alerte locale prin sistemul RO-ALERT pentru informarea locuitorilor despre pericolul reprezentat de apariţia focarului de rabie”, precizează sursa citată.

DSVSA Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate.

Ce este rabia?

Rabia este o boală cauzată de un virus ce atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă și poate fi transmis atât la om, cât și la animal prin mușcătura unui animal infectat. Este prezentă în peste 150 de țări și cauzează zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia și Africa, 40% dintre acestea fiind înregistrate la copii sub 15 ani.

Adauga un comentariu