Managerul Operei Naţionale Bucureşti, Ştefan Ignat, a declarat luni că 10 angajaţi ai instituţiei sunt infectaţi cu COVID-19 şi se află în izolare, iar spectacolele au fost suspendate, potrivit unui comunicat al Operei.
„În afară de cei 10, care, nu pot să-i acuz, trebuiau să fie atenţi la respectarea măsurilor, nu mai avem alte cazuri. Îmi pare foarte rău pentru ei, Opera a luat toate măsurile, aşa cum s-a văzut la toate spectacolele – distanţare, măşti, în difuzoare s-au repetat tot timpul măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19 etc”, a declarat Ștefan Ignat.
Potrivit unui comunicat al ONB, postat pe site-ul instituţiei, în prezent există zece persoane confirmate pozitiv, iar acestea se află în izolare.
După aducerea la cunoştinţa instituţiei de către prima persoană testată pozitiv, toţi contacţii direcţi ai acesteia s-au izolat la domiciliu, ulterior, după testare, şi aceştia fiind confirmaţi pozitiv.
„Precizăm că s-au respectat măsurile de precauţie în vigoare, la accesul în incinta Operei Naţionale Bucureşti s-a măsurat temperatura de către personalul de la pază, pentru fiecare angajat în parte, accesul fiind interzis dacă la 3 măsurări consecutive temperatura este mai mare de 37,3 grade. (Măsura care a fost adoptată conform Ordinului comun al Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii). Există căi separate de acces – intrare/ieşire din instituţie. A fost respectat portul obligatoriu al măştii de protecţie în toate spaţiile închise, precum şi păstrarea distanţei sociale de minim 2 metri, au fost puse la dispoziţia tuturor compartimentelor recipiente cu dezinfectanţi şi măşti de protecţie medicale”, se arată în comunicat.
În urma întrunirii Consiliului Administrativ al ONB, pe 3 septembrie, s-a luat decizia ca tot personalul artistic să intre în studiu la domiciliu pentru următoarele 14 zile, spectacolele fiind suspendate, urmând ca acesta să fie reprogramate la o dată ulterioară.
„S-a dispus sporirea măsurilor de protecţie pentru toţi angajaţii instituţiei, în acest sens s-au achiziţionat nebulizatoare în vederea dezinfectării periodice a încăperilor şi asigurarea suplimentară a tuturor materialelor de protecţie. În prezent, este doar o evoluţie normală în condiţiile unei transmisii comunitare extinse a virusului”, se mai arată în comunicatul ONB.
Tratamentul impotriva coronavirusului recomandat de OMS: ”Vietile oamenilor au fost salvate”
Tratamentul împotriva coronavirusului recomandat de OMS. O analiză a şapte studii clinice arată faptul că tratarea cu steroizi a bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%. În urma acestei analize, Organizaţia Mondială s Sănătăţii şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament.
Tratarea cu steroizi a bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, potrivit unei analize a şapte studii clinice, astfel că OMS şi-a revizuit recomandarea faţă de acest tratament.
Analiza, care a colectat date din studii clinice separate referitoare la doze scăzute de hidroxicortizon, dexametazona şi metilprednisolon, arată că steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.
”Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de Covid-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, arata un comunicat al cercetătorilor.
Tratamentul împotriva coronavirusului recomandat de OMS
Coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, Janet Diaz, a spus că agenţia şi-a actualizat recomandarea pentru a include ”o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de Covid-19.
”Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi…există cu 87 de decese mai puţine la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate”, a spus Diaz la un eveniment live online al OMS.
”Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, care a lucrat la acesta analiză.
Concluziile, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele anunţate în iunie, care au fost salutate ca fiind un progres major. Dexametazona a devenit atunci primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de Covid-19.
Ulterior, dexametazona a fost folosită pe scară largă în saloanele de terapie intensivă din mai multe ţări, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19.
În România, o cutie cu 5 fiole de dexametazona injectabila costa aproximativ 7-8 ron.