Actualitate

Fondul Proprietatea anunță că vrea să-și vândă partea din companie

Publicat: 13 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fondul Proprietatea anunță că vrea să-și vândă partea din companie
Fondul Proprietatea anunță că își vinde toate acțiunile la OMV Petrom

Fondul Proprietatea demarează o ofertă de plasament privat accelerat privind întreaga participație, reprezentând 1.777.067.726 acțiuni ordinare (circa 2,9%), deținute la OMV Petrom, conform unui anunț publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Procesul de plasament va fi demarat imediat.

„Sub rezerva plasării tuturor acţiunilor Petrom în plasamentul privat accelerat şi a decontării aferente a tranzacţiei, Fondul nu va mai deţine acţiuni la Petrom. Petrom nu va încasa nicio sumă de bani în urma tranzacţiei. Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a Părţilor care acţionează în calitate de Bookrunners”, se arată în anunț.

Petrom nu va încasa nicio sumă de bani în urma tranzacției.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este OMV AKTIENGESELLSCHAFT (51%), 20,6% este deținut de statul român prin Ministerul Energiei, iar restul de alți acționari, printre care și Fondul Proprietatea cu 2,9%.

OMV Petrom şi-a triplat vânzările la 44 de miliarde de lei în primele nouă luni

Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de bookrunner.

În ceea ce priveşte tranzacţiile realizate în T3, ZF i-a solicitat Fondului un punct de vedere cu privire la deţinerile la OMV Petrom şi când au avut loc, mai exact, vânzările. FP a răspuns că nu poate argumenta pe marginea acestui subiect, dat fiind faptul că OMV Petrom este societate listată.

OMV Petrom şi-a triplat vânzările la 44 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, în vreme ce profitul net a urcat de cinci ori la 9,2 miliarde de lei. Doar în T3/2022, grupul a avut vânzări de 19 miliarde de lei şi un rezultat net de 4,5 miliarde de lei.

Cu un avans de 0,6% al acţiunilor în 2022, pe tranzacţii de 2,4 miliarde de lei, compania are o valoare de piaţă de circa 29 de miliarde de lei, arată datele BVB. În prezent, acţiunile SNP sunt cele mai subevaluate din indicele BET, cu un indicator PER (price/earnings ratio) de 2,7x.

Acţiunile FP au plus 0,3% de la începutul anului, pe un rulaj de 2,2 miliarde de lei. Fondul valorează 12,4 miliarde de lei şi este deţinut în proporţie de 10,9% de Fondul de Pensii Administrat Privat NN/NN Pensii, respectiv 14,1% de The Bank of New York Mellon.

Adauga un comentariu