Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, susține că județul Iași ar putea deveni un partener foarte important pentru Republica Moldova. Țara vecină are nevoie de suportul României și necesită fonduri europene pentru a se putea dezvolta într-un interval de timp corespunzător.
Forumul Transfrontalier- Oportunități de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027 a fost organizat la Iași, în decurs de două zile, pe 14 și 15 aprilie 2022. La reuniune au fost prezenți reprezentanții raioanelor din Republica Moldova, ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia.
Forum Transfrontalier: „Proiectele importante privind comunitățile nu ar trebui să fie însușite de cineva anume”
Principalele subiecte discutate și analizate în cadrul celor două zile de demersuri au fost fondurile europene și importanța acestora cu privire la dezvoltarea comunităților și la relația dintre România și Republica Moldova.
Președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Alexe, susține că județul Iași ar putea deveni un partener foarte important pentru Republica Moldova, întrucât se învecinează și împart aceleași viziuni.
„Suntem parte a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, iar sub aceste auspicii, cooperarea transfrontalieră între comunitățile pe care le reprezentăm este cu atât mai importantă și necesară. Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă a noastră la dezvoltare, iar județul Iași, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, vă poate fi un partener cu care să duceți la îndeplinire proiectele pe care le-ați gândit pentru comunitățile dumneavoastră. Din propria experiență pot să vă spun că proiectele importante prin care ne dezvoltăm comunitățile nu ar trebui să fie însușite de cineva anume. Trebuie să oferim oamenilor viziunea clară că toate aceste proiecte pe care noi, cei din administrație, le facem sunt rodul muncii unei echipe din care fac parte și cetățenii, pentru că ei sunt beneficiarii direcți în final”, precizează Președintele Consiliului Județean.
Republica Moldova are nevoie de suportul României pentru a se dezvolta
Vice prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost prezent și el la întrunire și a declarat că Republica Moldova are nevoie de suportul României, și necesită fonduri europene pentru a se putea dezvolta într-un interval de timp corespunzător.
„Noi trebuie să spunem foarte clar că țara noastră are o șansă să se dezvolte doar cu fonduri europene și cu suportul României, pentru a putea atrage acele fonduri despre care s-a vorbit atât de mult. Moldova nu va reuși singură să se miște cu viteza de care este nevoie în procesul de dezvoltare.
Regretăm că s-au folosit până acum doar 30 la sută dintre fonduri, dar la minister va fi tot suportul ca să deblocăm și să mișcăm lucrurile. Avem un proiect în care, săptămâna viitoare se va face pasul decisiv, vorbim de Apavital. Avem foarte multe inițiative la nivel transfrontalier și ele trebuie duse la bun sfârșit. Republica Moldova rămâne în continuare atașată valorilor europene”, susține Andrei Spînu.
Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului României menționează că a fost alocată suma de 17.056.388,84 lei pentru trei proiecte transfrontaliere.
„Printre programele derulate de Consiliul Județean Iași: programul operațional comun România – Republica Moldova -Ucraina, în exercițiul financiar 2007-2013, Consiliul Județean Iași a beneficiat de fonduri europene în valoare de 17.056.388,84 lei pentru trei proiecte transfrontaliere: „Parcul Agroindustrial TransAgropolis”, „Crearea unui climat favorabil investiţiilor în regiunile de frontieră din Ucraina şi România” și „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor solide din Republica Moldova, România și Ucraina”, menționează reprezentanul special al Guvernului României.
Forumul transfrontalier reprezintă o șansă pentru dezvoltarea Republicii Moldova și în același timp, o oportunitate pentru consilidarea relațiilor dintre România și țara de peste Prut, întrucât În cadrul acestui proiect, a fost semnat Acordul de Cooperare între Județul Iași și Raionul Taraclia din Republica Moldova, precum și o anexă la Acordul de Cooperare cu Consiliul Raional Hâncești.