International

Fosile umane găsite într-o peşteră, mai vechi cu 1 milion de ani decât se credea iniţial

Publicat: 29 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fosile umane găsite într-o peşteră mai vechi cu 1 milion de ani decât se credea iniţial
Fosila umană găsită în peșteră este mai veche cu 1 milion de ani decât se credea

Fosile aparţinând unora dintre cei mai vechi strămoşi ai umanităţii şi găsite într-o peşteră, sunt mult mai vechi decât au crezut iniţial oamenii de ştiinţă, arata o nouă cercetare. Asta poate schimba în mod fundamental percepția despre evoluția speciei umane.

În Etiopia, în 2015, a fost găsită o fosilă veche de peste 2 milioane de ani. Fosila de hominid găsită de arheologi avea o mărime de doar 8 centrimetri.

Rămăşiţe umane găsite într-o peşteră, mai vechi cu 1 milion de ani

Fosilele, inclusiv una aparţinând vechii femei din peşteră, doamna Ples, au fost îngropate de milenii în peşterile din Africa de Sud cunoscute sub numele de Leagănul omenirii. Metodele moderne de testare sugerează acum că grupul de oameni timpurii a cutreierat Pământul între 3,4 și 3,7 milioane de ani în urmă.

Această nouă cronologie ar putea remodela înțelegerile comune ale evoluției umane. Înseamnă că acum există mai multe moduri posibile prin care strămoșii noștri ar fi putut evolua în primii oameni.  Ani de zile, oamenii de știință au crezut că specia Australopithecus africanus, ale cărei fosile au fost descoperite în peșterile Sterkfontein de lângă Johannesburg, avea mai puțin de 2,6 milioane de ani.

Complexul subteran a găzduit mai multe rămășițe umane timpurii decât oriunde altundeva în lume – inclusiv craniul aproape complet descoperit în 1947, aparținând unei femei din peșteră timpurie poreclită doamna Ples. Potrivit Muzeului Smithsonian, specia – care mergea pe două picioare – era mult mai scundă decât oamenii din zilele noastre. Masculii aveau o înălțime medie de 4 ft 6 în (138 cm), iar femelele 3 ft 9 în (115 cm).  Nu sunt primele descoperiri făcute în acest sens. De mai multe ori oamenii de știință au descoperit fosile vechi de milioane de ani. Totuși, este pentru prima oară când fosila amintită mai sus are o vechime atât de mare.

Omenirea a avut nevoie de incă un milion de ani pentru a face saltul evolutiv

Noile tehnici de datare radioactivă sugerează că doamna Ples și ceilalți descoperiți în jurul ei sunt de fapt cu un milion de ani mai vechi decât se credea. Cercetătorii au venit cu vârsta revizuită testând sedimentele din jurul fosilelor pentru nivelurile unui izotop rar creat atunci când rocile au fost expuse la razele cosmice – înainte ca acestea să cadă în peșteră. Aceste descoperiri sugerează acum că au avut un milion de ani suplimentari pentru a face acest salt evolutiv – ceea ce face posibil ca doamna Ples și speciile din care făcea parte să fi fost strămoșii primilor oameni.

Drept urmare, specia a existat pe Pământ în același timp cu maimuța cunoscută sub numele de Lucy, ale cărei rămășițe vechi de 3,2 milioane de ani aparținând Australopithecus afarensis din Africa au fost considerate mult timp a fi specia care a dat naștere celor mai timpurii oameni.

Cronologia actualizată înseamnă că cele două specii ar fi putut interacționa și s-ar fi reprodus, spun oamenii de știință, complicându-ne imaginea de unde au venit oamenii și sugerând că este posibil să nu fi fost o linie evolutivă atât de simplă.

Așadar, fosila descoperită în peșteră o să dea de furcă oamenilor de știință care trebuie să stabilească noi cronologii a dezoltării umanității.

Adauga un comentariu