Local

Fost primar din județul Iași, trimis în judecată de procurorii anticorupție! Ieșeanul, acuzat alături de un alt funcționar că ar fi creat o gaură de peste 600.000 de lei în bugetul APIA

Publicat: 07 oct. 2021
Un bărbat cu bani în mână și câteva oi pe un câmp
Un fost primar și un fost funcționar din cadrul unei primării din județul Iași au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție

Un fost primar și un fost agent agricol vor fi nevoiți să dea explicații în instanță, după ce au fost acuzați că ar fi creat un prejudiciu de peste 600.000 de lei în bugetul APIA. Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Iași i-au trimis în judecată pe Constantin Apostol și pe Mihai Florea. Acuzația adusă de anchetatorii anticorupție în acest caz este cea de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

Un fost primar din județul Iași va fi nevoit să dea explicații în instanță! Ieșeanul a fost acuzat alături de un alt fost funcționar că ar fi creat o „gaură” de peste 600.000 de lei în bugetul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Astfel, recent, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Apostol, la data faptei primar al comunei Balș, și a lui Mihai Florea, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei comunei Balș, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Ieșenii Constantin Apostol și Mihai Florea, acuzați de matrapazlâcuri cu bani europeni

Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații ieșeni vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz. Oamenii legii au afirmat că cei doi funcționari, Constantin Apostol și Mihai Florea, au intrat în vizorul lor în urmă cu câțiva ani.

„Cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, în perioada 2011-2014, i-ar fi pus la dispoziție președintelui unei asociații de crescători de animale mai multe documente false (adeverințe) din care ar fi reieșit că fermierul ar deține animale (bovine, ovine și ecvidee) pe care acesta, însă, nu le avea în realitate. Acesta din urmă le-ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică”, au afirmat procurorii anticorupție ieșeni.

O „gaură” de peste 600.000 de lei la bugetul APIA

Oamenii legii au mai afirmat că, prin aceste acțiuni, ieșenii Constantin Apostol și Mihai Florea ar fi creat un prejudiciu considerabil.

„Prin aceste demersuri, președintele asociației respective ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 657.837 de lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în dosar. În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile care le aparțin inculpaților. De asemenea, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, au încheiat anchetatorii ieșeni.

De remarcat este faptul că astfel de situații au fost tot mai des întâlnite în comunele din județul Iași în ultimul deceniu. Astfel, zeci de funcționari publici au fost cercetați, trimiși în judecată sau chiar condamnați pentru fapte similare, privind fonduri europene.

Comentarii
Adauga un comentariu