Actualitate

Fost şef al Curţii Constituţionale a României: Klaus Iohannis poate fi suspendat

Publicat: 21 oct. 2019

Fostul şef al Curţii Constituţionale a României lansează un scenariu apocaliptic. Într-o intervenite la un post de televiziune, Augustin Zegrean, afirma că Parlamentul îl poate suspenda pe preşedinte. Klaus Iohannis ar putea fi suspendat chiar dacă se afla la final de mandat. În altă ordine de idei, şeful CCR este de părere că atât Viorica Dancila cât şi Klaus Iohannis ar trebui să-şi ia concediu. Cei doi ar trebui să nu îşi facă toată campania electorală pe banii romanilor.

„Nu este corect ca preşedintele să fie în funcţie şi să facă campanie, cum nu este corect ca premierul să fie în funcţie şi să facă campanie. În mod normal ar trebui să-şi ia concendiu amândoi. Nu este egalitate între candidaţi dacă unii folosesc toată logistica statului şi alţii vai de capul lor. În 2009, domnul Traian Băsescu şi-a concediat atunci toţi consilierii şi a plecat de la preşedinţie. Domnul Iohannis ar trebui să-şi ia concediu până la alegeri, să nu facă campanii pe banii Administraţiei Prezidenţiale. Nu e nicio problemă, a mai fost plecat în concediu şi nu s-a prăbuşit lumea. Cum nu e nicio problemă dacă pleacă în concediu prim-ministrul. Poate să desemneze pe altcineva să-i ţină locul. Nu scrie nicăieri aşa ceva, dar nici nu e bine să profiţi dacă nu scrie în Constituţie. Nu-mi place să dau exemplul ăsta, dar asta este: Adrian Năstase, când a candidat, a plecat de la Guvern. Aceşti domni şi doamne se ameninţă unii pe alţii în loc să plece amândoi, să-şi vadă de campanie”, a declarat Zegrean la B1 TV.

Suspendarea lui Klaus Iohannis, în viziunea fostului preşedinte CCR, nu are niciun impediment constituţional. Totuşi, ca acest lucru să devină real, PSD are nevoie de majoritatea voturilor parlamentarilor prezenţi la votul final, nicidecum de majoritatea voturilor din numărul total al parlamentarilor.

„Se poate suspenda preşedintele, nu este niciun impediment. Acum nu ştiu dacă a comis fapte grave, dar nu există nicio interdicţie privind suspendarea în ultimele şase luni. PSD are nevoie de o treime din voturile din parlament să pornească procedura şi jumătate plus unu să rezolve problema. Şi nu este vorba de jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, ci dintre cei prezenţi. Nu prea mai este timp pentru asta, dar dacă vor să facă… Asta ne mai lipsea”, a mai afirmat Zegrean.loading...

Adauga un comentariu