Fosta șefă de la Protecția Consumatorului din Iași a dat în judecată statul român și i s-au admis daune morale în valoare de 30.000 de euro și aproximativ 6.000 de euro reprezentând cheltuielile judiciare efectuate de Mihaela Dana Darie în cadrul procesului penal și onorariul avocatului ales
În anul 2017 a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și suspendată din funcție. Mihaela Dana Darie era comisar superior de gradul I în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Ulterior, aceasta a fost practic acuzată și condamnată la 3 ani de închisoare. Însă, în data de 23.11.2022 a fost achitată și urma să revină în funcția deținută anterior.
În acest moment, Mihaela Dana Darie activează tot în cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Iași, însă pe funcția de inspector. Aceasta a dat în judecată statul român și i-au fost admise daune morale în valoare de 30.000 de euro, și aproximativ 6.000 de euro reprezentând cheltuieli judiciare și onorariul avocatului ales.
„Instanța de judecată a mai atenuat din consecințele unei grave erori judiciare și a pronunțat o decizie legală și temeinică. Doamna Darie a fost cercetată penal și judecată ulterior timp de 7 ani, timp în care a suferit grave prejudicii atât dumneaei, cât și familia. Aceasta a fost achitată de Tribunalul Iași, condamnată de Curtea de Apel și achitată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat Sandra Grădinaru, avocatul fostei șefe de la OPC.
Fosta şefă de la Protecţia Consumatorului din Iași a dat în judecată statul român
Mihaela Dana Darie a fost cercetată penal începând cu anul 2016 și până în data de 23.11.2022, respectiv pentru o perioadă de aproximativ 7 ani, pronunțându-se, în final, o soluție de achitare definitivă de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel că, fosta șefă de la Protecția Consumatorului a solicitat în Instanță daune morale și materiale din partea statului român, pentru că, prin suspendare și, ulterior, condamnare, a fost privată de mijloacele necesare obținerii unui venit, precum și evidentul disconfort psihic cauzat. Ba mai mult, aceasta a menționat faptul că șocul aflării sale într-un proces penal cu o durată excesivă a procedurilor, precum și tensiunile existente la nivelul familiei sale din aceste cauze, au determinat o intensificare a problemelor familiale, financiare și medicale. Cu privire la starea de sănătate a fostei șefe OPC, aceasta a fost diagnosticată de către cadrele medicale cu cardiomiopatie, colecistită, pancreatică acută și hipertensiune arterială cauzată de stres.
Ce s-a întâmplat în 2016 și de ce a fost trimisă fosta șefă de la OPC în judecată
În luna octombrie 2015, Mihaela Dana Darie, comisar I superior în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Regiunea Nord-Est (Iaşi) a fost desemnată să facă parte din aceeași echipă cu comisarul Leonida Barbu, despre care auzise mai multe zvonuri că ar pretinde bunuri şi sume de bani de la comercianții pe care îi controla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aspect confirmat de faptul că acesta a fost condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție. Astfel că, și Mihaela Dana Darie a fost acuzată de trei fapte de luare de mită, din partea a trei comercianți din Iași. Prima dată ar fi fost în cursul lunii decembrie 2015, când Mihaela Dana Darie, împreună cu al său coleg de atunci, Leonida Barbu, s-au dus în control în cadrul unui magazin de încălțăminte și ar fi plecat cu câte o pereche de încălțări, fără să le achite. Însă, în cadrul percheziției domiciliare, nu s-a găsit nicio pereche de papuci asemănătoare descrierii de către administratorul magazinului. Mai apoi, aceasta a declarat faptul că și-a dorit să achiziționeze o pereche de papuci, însă nu avea bani la ea și urma să îi achite sau să returneze produsul, așa cum i-a transmis șefa magazinului.
Ulterior, s-a concretizat faptul ca papucii respectivi au fost returnați. Mai apoi, ar fi fost vorba de o verificare la un magazin din județ și după finalizarea controlului, aceasta a luat o minge în valoare de 21 de lei, însă fosta șefă OPC a dovedit faptul că nu avea control la magazinul respectiv și nu l-a efectuat, oprind doar la magazin, unde a lăsat banii pe tejghea pentru produs, eliberându-i chiar și bon fiscal. Și a treia faptă de luare de mită ar fi fost în apropierea Sărbătorilor Pascale, unde a primit doi cozonaci, un drob de miel și un kg de chifteluțe din carne de pasăre, bunuri pe care nu le-ar fi plătit, în valoare totală de 74,49 lei. Dar, toate aceste lucruri au fost lămurite, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a îndreptat atunci o decizie greşită a completului de la Curtea de Apel Iaşi şi a dispus achitarea doamnei Darie, luând în considerare toate argumentele expuse în apărare.
Iată că, fosta șefă de la Protecția Consumatorului din Iași a primit daune în valoare de aproximativ 36.000 de euro, după ce a dat statul român în judecată.
Liviu Barbu lua ciubuc de peste tot pe unde trecea. Se lauda cu ceea ce primea , un nemernic. In perioada aceasta a sarbatorilor era prezent prin casapiile din piata Nicolina, pleca cu sacose de carne. Cum era “dna Barbu” cand mancati si va imbracati din furaciuni ?!
Un ordinar, iar profesional era 0 barat.
Raspunde cineva de la Curtea de Apel Iasi?
Cam „ieftina” Sandra Gradinaru. Avocat de elita, dar are niste tarife ..
De ce a trebuit sa piarda mai intai?Cum s-a judecat la prima instanta?
O gainarie instrumentata gresit de niste judecatori visatori,reparata ulterior de niste judecatori vigilenti.Ce facem cu adormitii,care incaseaza bani pentru somn?