News Flash:

Fostii angajati de la fabricile din Iasi cauta disperati arhivele

26 August 2009
5328 Vizualizari | 4 Comentarii
George Albulescu
• Zeci de ieseni care au lucrat la fostele fabrici din Iasi nu pot obtine o pensie mai mare deoarece arhivele nu mai exista si nu pot dovedi ca au lucrat in conditii grele, deosebite de munca Iesenii care sunt in prag de pensionare si care au lucrat la fostele fabrici sunt purtati pe drumuri de la o institutie la alta, pentru ca nu se mai gaseste arhiva cu documente. Astfel, aceste persoane nu pot depune la dosarul de pensionare documente doveditoare ca au lucrat intr-o anumita grupa de munca, conditii grele de munca, pentru a beneficia de o pensie mai mare. Fostele fabrici s-au desfiintat sau au fost cumparate si transformate in alte societati cu alt obiect de activitate. In conditiile in care fabrica a fost desfiintata, lichidatorul judiciar era obligat sa pastreze si sa depoziteze arhiva intreprinderii, iar daca fosta intreprindere a fost cumparata, atunci noul proprietar era obligat sa pastreze arhiva cu documente. Fostele fabrici care nu mai au arhivele sunt IMAIA, AGMUS, IMAMUS, Tepro, Moldova Tricotaje, TOMIRIS, ASAM. Zilnic, zeci de ieseni aflati in aceasta situatie vin la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), trimisi de actualii proprietari ai fostelor fabrici, si solicita sa li se elibereze documente care sa ateste ca au lucrat in conditii deosebite de lucru si au fost incadrati la una dintre cele trei grupe de munca. ITM nu poate elibera astfel de documente, pentru ca nu detine arhivele fostelor fabrici sau ale altor societati comerciale. "In ultima luna, foarte multe persoane care au lucrat la fostele intreprinderi din Iasi vin si ne solicita sa le dam grupe de munca pentru ca au lucrat in conditii deosebite. Acesti oameni sunt trimisi la noi degeaba. ITM nu detine arhivele fostelor fabrici din judetul Iasi. Arhivele trebuie pastrate de catre lichidatorul judiciar acolo unde fabrica s-a desfiintat si la actualii proprietari ale fostelor intreprinderi. Arhivele nu mai sunt si oamenii vin la noi. Sunt probleme mari la fostele fabrici cum ar fi Tepro, Terom, AGMUS, IMAIA, ASAM, TOMIRIS etc. Oamenii sunt purtati pe drumuri. Incepand cu anul 2001, ITM are obligatia de a elibera avize prin care sa specificam care sunt locurile de munca pentru care se obtine o grupa de munca, intreprinderile si sectoarele din aceste intreprinderi cu conditii deosebite, speciale de munca. Majoritatea persoanelor care vin acum si solicita o grupa de munca sunt dinainte de anul 2001 si nu eliberam aceste avize", a declarat George Albulescu, sef Serviciu Sanatate si Securitate in Munca la ITM.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

Fost angajat Terom  | #78585
La TEROM nu sunt probleme in acest sens.Cei aprox. 20.000 fosti salariati al fostului combinat iesean pot sa isi ridice orice document necesar.Arhiva este pastrata la fostul sediu al unitatii.
pascar traian  |  #426247
op chimist fire si fibre sintetice in
ce grupa se icadreaza
pascar traian  |  #426249
op chimist fire si fibre sintetice in
ce grupa se incadreaza
Tudor  | #78586
sant inteligenti ! daca in cartea de munca omu are specificat faptu ca a lucrat sudor la ASAM de exemplu!omu are vechimea specificata in carnet nu??ca nu se angajau sezonieri pentru munci calificate!!!!!!!si cei care nu au avut grija sa conserve si sa predea la organele competente arhiva cu Proces Verbal nu patesc nimic??????
statele de plata se pastreaza un numar de minim 60 de ani nu???
bravo competenta!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4360 (s) | 22 queries | Mysql time :0.315278 (s)