Actualitate

Fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș consideră că Guvernul PNL nu înţelege faptul că România este egală în negocieri

Publicat: 16 sept. 2020
Fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș consideră că Guvernul PNL nu înţelege faptul că România este egală în negocieri
Fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș consideră că Guvernul PNL nu înţelege faptul că România este egală în negocieri

Fostul ministr al Apărării, Gabriel Leș considera că Guvernul PNL nu îşi foloseşte toate atuurile atunci când vorbeşte despre partenerii cu care poartă negocieri. Senator PSD, Gabriel Leş scrie, într-o postare publicată pe o reţea de socializare despre incapacitatea Guvernului de a pune înzestrarea Armatei ca fiind o prioritate.

Gabriel Leș laudă şi salută sosirea în România a primului sistem de rachete Patriot. Fostul ministru spera ca armata română va primi în continuare echipamente performanţe din punct de vedere tehnologic.

Gabriel Leș laudă şi salută sosirea în România a primului sistem de rachete Patriot

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, acesta declara faptul că România va recepţiona primele rachete Patriot. Gabriel Leș laudă sosirea sistemului de rachete.

„Am primit cu satisfacție vestea că România va recepționa în zilele ce urmează primul sistem Patriot din cadrul contractului de achiziție semnat cu compania Lockheed Martin, în urma unui acordl semnat cu guvernul Statelor Unite. Sper, de asemenea, că forțele navale române vor primi capabilitățile atât de necesare într-un mediu de securitate tot mai provocator în zona Mării Negre.

Finalizarea acordului cu compania franceză Naval presupune achiziția a 4 corvete de ultimă generație (Gowind 2500) și modernizarea celor două fregate Type 22-R achiziționate în intervalul 2004-2005.

Am pornit aceste programe încă din perioada când eram secretar de stat al Departamentului pentru armamente din MApN, și le-am continuat ulterior în mandatele de ministru. Edificarea unui program amplu și complex de înzestrare a fost cheia de boltă a mandatului meu în fruntea Apărării, iar rezultatele vorbesc de la sine.”’

Politica externă şi cea a apărare nu trebuie politizata

În continuarea postarii, Leș consideră că sunt două lucruri care nu pot fi politizate, acesea fiind politica externă şi cea de apărare:

Fiind unul dintre cei ferm convinși că politica externă a României și cea de apărare nu trebuie să facă obiectul polemicilor sterile, am preferat să fiu mai cât mai reținut în abordările publice pe acest subiect.

Regret, totuși, să constat că poziția și contextul regional și internațional extrem de fertile nu sunt fructificate, iar România continuă să se comporte ca un actor minor. Actuala putere nu pare să conștientizeze că România este partener cu drepturi egale în înţelegerile pe care le încheie. Observ, de altfel, dificultăți de poziționare, mulți căzând nepermis de ușor în capcana presupuselor incompatibilități în relaționarea cu SUA și UE. Nu, România nu este în fața unei asemenea alegeri. Securitatea oferită de peste Atlantic este fundamentală în actualul peisaj geopolitic, iar cooperarea preponderent economică în cadrul Uniunii rămâne o realitate insurmontabilă. Totodată, se deschid noi oportunități de cooperare industrială pe dimensiunea apărării și nu-mi pare că actualul guvern stă la masă cu interlocutorii relevanți.

De altfel, orice acord/contract realizat în zona apărării ar trebui să fie însoțit de clauze substanțiale privind cooperarea industrială, respectiv integrarea unor segmente cât mai importante în economia națională.

România este în proximitatea unora dintre cele mai fierbinți zone politice și militare ale momentului. Nu trebuie să fii un ilustru strateg pentru a înțelege marja de negociere pe care o deschide un astfel de context. România este un veritabil cap de pod în flancul estic al „lumii libere”, și asta trebuie reflactat nu doar în materie de riscuri, ci mai ales, de oportunități”, scrie Gabriel Leş pe Facebook.

Adauga un comentariu