National

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a solicitat ca România să participe la la majorarea de capital a unei bănci rusești cu 14.3 milioane de euro

Publicat: 13 iul. 2021
Banca Internațională de Investiții care este controlată de Rusia
Banca Internațională de Investiții care este controlată de Rusia

Premierul Florin Cîțu a respins participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, controlata de Rusia. Fostul ministru Nazare ceruse 14 milioane de euro pentru operațiune.

Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care cere Guvernului să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro. Propunerea de memorandum semnată de fostul ministru fusese trimisă la avizare către mai multe ministere.

Controverse în jurul băncii

Supranumită ”banca spionilor”, Banca Internaţională de Investiţii s-a relocat în 2019 la Budapesta, capitala Ungariei. Opoziția maghiară și presa internațională au scris în mod repetat despre controversele diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului.

În jurul băncii rusești a apărut un scandal și în 2018, când Florin Cîțu, pe atunci senator PNL, l-a acuzat pe Eugen Teodorovici că a intrat în board-ul de guvernatori ai băncii pentru a beneficia de privilegiile diplomatice conferite de funcție. Teodorovici a fost primul ministru de Finanțe care a intrat în boardul guvernatorilor, până atunci România fiind reprezentată la nivel de secretar de stat.

Adauga un comentariu