Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, anunță printr-o postare pe Facebook că toate cheltuielile cu pensiile din sistemul public vor atinge în acest an 9,84% din Produsul Intern Brut. Declarația vine în contextul unei dezbateri prelungite privind sustenabilitatea sistemului de pensii și limitele impuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Potrivit lui Budăi, estimările Casei Naționale de Pensii Publice, realizate în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale — parteneri în elaborarea noii legi a pensiilor — indică o creștere progresivă a ponderii pensiilor în PIB în următorii ani.
Astfel, proiecțiile arată următoarea evoluție:
2026 – 10,22%
2027 – 10,41%
2028 – 10,58%
2029 – 10,92%
2030 – 11,19%
Fostul ministru susține că aceste cifre confirmă nevoia de eliminare a plafonului de 9,4% din PIB impus în PNRR pentru pensii, decizie pe care o consideră una corectă și necesară în favoarea seniorilor României.
„Acum înțelegeți de ce am insistat atât de mult pe lângă Comisia Europeană pentru eliminarea plafonului?”, scrie Budăi, adăugând că media europeană a cheltuielilor cu pensiile este de 13% din PIB.
Acesta încheie cu un mesaj către cei care consideră aceste valori excesive: „Încetați să mai blamați seniorii României! Încercați să nu mai învrăjbiți tinerii cu părinții și bunicii lor!”.
Nicușor Dan spune că sunt necesare reforme în sistemul de pensii
Președintele Nicușor Dan a declarat luni că sunt necesare reforme în sistemul de pensii, prestații sociale, instituțiile de mediu și Romsilva.
Preşedintele a declarat că în ceea ce priveşte mediul, este nevoie de o reformare a instituţiilor de autorizare şi control, de extindere a activităţii Gărzii de Mediu şi de o reformă la Romsilva, dar şi de o preocupare cu privirea la dezvoltarea urbană, care afectează viitorul localităţilor noastre şi de o stimulare a gestionării eficiente a deşeurilor.
„În ceea ce priveşte zona culturală, este nevoie de un program naţional de acces la cultură şi educaţie prin cultură, e nevoie de o susţinere a culturii contemporane şi a dialogului cu administraţia, de o promovare a culturii române contemporane, ca resursă de prestigiu în plan internaţional şi de punerea în valoare a patrimoniului national, din nou ca resursă pentru România în plan international”, a declarat el.
Preşedintele a subliniat că „în zona socială şi a egalităţii de şanse, este nevoie de simplificarea şi eficientizarea sistemului de pensii, de reforma sistemului de prestaţii sociale de dezvoltarea serviciilor sociale în comunităţi, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată şi paliativă, de eliminare a obstacolelor la accesul femeilor la piaţa muncii şi de combatere a violenţei domestice”.