Prima pagină » Actualitate » Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, despre comasarea alegerilor: ”Va fi o vară în care administrația locală nu va mai exista ”

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, despre comasarea alegerilor: ”Va fi o vară în care administrația locală nu va mai exista ”

22 feb. 2024, 14:34,
în Actualitate

Ciuma roșie PSD și febra galbenă PNL calcă în picioare orice fărâmă de democrație care mai există în România. Prin comasarea alegerilor, Augustin Zegrean, fost președinte CCR, explică faptul că administrația locală nu va mai exista timp de câteva luni. Este absolut ireal ce se întâmplă într-o țară europeană care are o constituție democratică!

Este adevărat că sunt câteva țări din UE care au comasat alegerile europarlamentare cu locale, dar constituțiile țărilor respective prevăd excepții de genul, iar administrația locală funcționează la parametri normali.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, despre comasarea alegerilor: ”Va fi o vară în care administrația locală nu va mai exista ”

În anul 2024, prima rundă de alegeri este programată pentru data de 9 iunie, cuprinzând scrutinul pentru alegerea primarilor, consilierilor locali și europarlamentarilor. Această decizie implică o schimbare semnificativă în comparație cu programul electoral precedent, având în vedere că alegerile locale au loc cu aproximativ patru luni mai devreme față de alegerile din 2020, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru organizarea și desfășurarea lor.

Un aspect deosebit de delicat este faptul că primarii aflați în funcție își desfășoară mandatul până în luna septembrie, ceea ce înseamnă că trebuie să gestioneze afacerile locale până la finalizarea acestui termen. În același timp, cei care aspiră la funcțiile publice nu pot începe să-și exercite atribuțiile decizionale decât după ce sunt validați în urma alegerilor, ceea ce poate genera o perioadă de incertitudine și inactivitate pentru administrația locală.

” (…) Deranjul va fi foarte mare din mai multe puncte de vedere. Primarii care nu vor mai ieșii primari și consilierii care nu vor mai ieși consilieri, credeți că vor mai da pe la muncă până în septembrie?

Va fi o vară în care administrația locală nu va mai exista sau nu va avea conducere. Pentru că noii aleși nu pot să se prezinte pentru că nu sunt validați, nu pot să primească salariu și nu poți să te duci la muncă fără salaiu, iar cei care au pierdut alegerile nu se vor mai duce la muncă de ciudă”, a spus Augustin Zegrean la postul B1Tv.

Ciuma roșie PSD și febra galbenă PNL ar putea pierde dacă cineva contestă legea

În declarația recentă, fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, aduce în atenție aspecte cruciale legate de procesul de stabilire a datei alegerilor, subliniind că această decizie ar putea fi supusă contestației. Zegrean evidențiază două căi prin care data alegerilor din 9 iunie ar putea fi legalizată: prin intermediul unei legi sau prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență (OUG). Este important de subliniat că, potrivit lui Zegrean, ambele opțiuni prezintă anumite riscuri și implicații.

Dacă alegerile ar fi stabilite prin intermediul unei legi, există posibilitatea ca aceasta să fie contestată la Curtea Constituțională a României, întrucât orice lege poate fi supusă acestui proces. Totuși, Zegrean avertizează că adoptarea unei legi ar putea dura considerabil, existând riscul ca procesul legislativ să fie finalizat după desfășurarea alegerilor propriu-zise, ceea ce ar putea genera incertitudine și contestații ulterioare.

În schimb, adoptarea unei Ordonanțe de Urgență ar reprezenta o soluție alternativă, prin care data alegerilor ar putea fi legalizată mai rapid și fără a fi supusă contestațiilor din partea partidelor politice. Conform explicațiilor oferite de Zegrean, singura entitate care ar putea contesta o astfel de Ordonanță la Curtea Constituțională este Avocatul Poporului sau orice cetățean care se consideră vătămat într-un drept al său. În această situație, instanța de Contencios Administrativ ar putea sesiza Curtea Constituțională pentru a evalua conformitatea Ordonanței cu prevederile constituționale.

De asemenea, Zegrean subliniază că există precedente în practica Curții Constituționale care ar sugera că o contestație de acest gen ar putea avea succes, referindu-se la o decizie din 2012 în care Curtea a declarat neconstituțională o soluție similară de comasare a alegerilor parlamentare și locale. Astfel, în lumina acestor considerații, Augustin Zegrean evidențiază complexitatea și sensibilitatea procesului de stabilire a datei alegerilor și subliniază importanța respectării procedurilor legale și constituționale în acest sens. În concluzie, românii trebuie să fie uniți și să lupte împotriva acestei ciume roșii și febre galbene pentru care democrația este pur opțională. Trebuie să spunem NU acestui jaf constant, a acestor combinații din care cetățenii pierd, politicienii câștigă. Dacă vreți un viitor bun pentru copiii voștri, pentru voi, atunci e momentul să ieșiți și să vă cereți drepturile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024